Havainnon tunnistenumero

Voiko jotain kautta löytää yksittäisen tunnistenumeron tilanteessa kun talletan esim. jonkin vielä ilman nimeä/tarkempaa tunnistusta olevan havainnon? Tein siis etikettejä erään jossa on mukana muutamia nimeä vailla olevia (joista en tiedä muuta kuin että joku kääväkäs tai orvakka jne.) jotka tallettaisin mieluusti etiketin kera odottamman tarkempaa tunnistusta. Minulle on helpompi tehdä havainnosta kaikki muut kirjaukset havaintoerään näistä nimettömistä tuoreeltaan vaikka nimikenttä jääkin tyhjäksi, kuin että jälkikäteen palaisin kirjaamaan nimen selvittyä.

Hei!

Seuraava tapa näyttäisi toimivan (ja on mukava ominaisuus!), onnistuuko?

Valitse kyseiselle näytteelle valikosta joku lajinimi (ihan mikä hyvänsä):
Tyhjennä sen jälkeen lajinimikenttä. Kaikki muut tiedot voi olla täytetty ja kuvakin lisätty.
Nyt pystyt tallentamaan havaintoerän julkisena. Erän muut havainnot näkyvät, mutta tämä kyseinen havainto ei taida näkyä missään.
Mutta etikettisovelluksessa se näkyy. Nimettömällä havainnolla on yksilöivä tunniste, joka pullahtaa etiketille.

EDIT: nyt vasta taisin ymmärtää ongelman. Tämä liittynee siis siihen tilanteeseen, että samassa havaintoerässä on useampia tällaisia tapauksia.

Nyt muuten hyvin konkreettisesti hoksaat, miksi jotkut jotkut käyttävät keruunumeroita:)

Järkevin strategia taitaa siis olla se, että numeroit indet-näytteet: voit vaikka keksiä tunnisteita tyyliin: “A”, “B”, “C”.

Sitten käytät havaintorivin Lisätietokenttää tai esim. rattaan takaa löytyvää Muut tunnisteet -kenttää, jonne lisäät “A”, “B”, . . . … Ja tulostat tämän kentän etiketille.

Havaintoerän muokkaustilassa ne sitten näkyvät, jolloin pystyt varmuudella yhdistämään näytteen ja havaintorivin.

Niinkuin toisaalla mainittiin, voi toki tallentaa ylemmälle taksonomiselle tasolle (Sienet/Fungi), jolloin saa havainnon tunnisteen näkyviin.

Sattumalta huomasin sellaisen ominaisuuden, että kirjoittamalla lajinimeksi “kääpä” tai “käävät” nimi tallentuu eliöryhmätasolle (Fungi) - vaikka lomake reagoi siihen keltaisella kolmiolla (“Tuntematon nimi”). Tätä en osaa selittää. Vastaavia muita en saanut kiinni (esim. helttasieni, helttasienet ei toimi samalla tavalla).

Ylemmät taksonomiset tasot kaipaisivat kovasti suomenkielisiä nimiä - mikä on toki nimistötoimikunnankin tiedossa, mutta heillä sitä työtä on riittänyt ihan laji- ja sukunimien parissa.

Hei! Täytyy käydä ihan ajatuksen kanssa testailemassa nämä vaihtoehdot. Tuota ensimmäistä jo onnistuneesti testasin. Kiitos!

“Kääpä” ja “käävät” on kirjattu ns. AKA (also known as) -nimeksi sienille, jonka takia ne linkittyvät sieniin. Taksonomia-asiantuntijat voivat määritellä AKA-nimiä taksonomiseen tietokantaan.

AKA names are names that for some reason have been used to report observations but are not valid names (not correct vernacular names, species codes, etc). For example ‘jokin sieni’ or ‘talitintti’. Adding the name to one taxon as an AKA name allows those observations to be linked with that taxon. Unlike other names, AKA names are not used for taxon search.

Mikko / Lajitietokeskus

Kirjasin Dacrymyces fennicus, joka ei löydy systeemistä. Dacrymyces kyllä löytyy, joten voisi kuvitella että myös fennicus löytyisi kun etsii Dacrymyces-havaintoja - muttei löydy.

Tämä olisi tärkeä saada korjatuksi, koska varsinkin asco-puolella hyvin suuri osuus nimistä ovat kovasti anno dazumal, osin 1800-luvun nimiä. Minulla on paljon muitakin samanlaisia. Ylipäätään systeemi saisi ymmärtää että jos on kirjattu sienilomakkeella sitten se on sieni vaikka nimi ei löytyisikään.

Lisätäänkö em. laji tietokantaan @tea.vonbonsdorff ?

Mikko / Lajitietokeskus

Täytyy selvittää! Kirjaat sillä nimellä millä haluat nyt. Tea

Yt. Tea v. Bonsdorff

Asiantuntija sanoi “It looks like something around D. fennicus”, joten voi olla jotain muutakin. Päivitän sitten tarpeen mukaan kun hänen valmisteilla oleva juttunsa on ilmestynyt. Mutta tällä hetkellä fennicus on paras arvio.

Hei

Dacrymyces fennicus lisätty lajilutteloomme, näkyy huomenna.

Tea