Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

Omaan käyttöön talletetun havainnon poistaminen


#1

Olen tallettanut kokeeksi joitakin keksittyjä havaintoja valinnalla ''Tallenna vain omaan käyttöön'. Niitä ei voi poistaa. Onko tarkoitus, että ne jäävät kummittelemaan havaintoerälistalleni ikuisiksi ajoiksi, vai olisiko mahdollista saada ne jotenkin poistetuksi? Mielestäni yksityinen havainto on hieman eri asemassa julkiseen verrattuna.


#2

Näemmä toimii niin, että havainnon poistaa rastittamalla, sitten lisää uuden havainnon. Tämän uuden pystyy nyt tallentamaan nimikenttä tyhjänä (havaintoerän saa tavallansa tyhjennettyä odottamaan tulevaa käyttöä).

Näyttäisi onnistuvan myös julkisesti tallennetun erän kanssa.

Ihan tyhjäksi havaintoerää ei ehkä saa, kartan paikkatiedon poistoyritys => tallennus epäonnistuu.


#3

Vihkoon tallennettuja havaintoja ei voi (vielä) poistaa kahdesta syystä.

Viitattavuus. Julkisia havaintoja voidaan ladata portaalista ulos, mm. tutkimustarkoituksissa käytettäväksi. Tässä yhteydessä ei haluta että tutkimustyön pohjana olevat havainnot katoavat portaalista ilman huolellista harkintaa. (Olemme törmänneet aiemmin mm. tapauksiin, joissa havainnoija on poistanut suuren määrän havaintoja, ja sitten seuraavalla viikolla pyytänyt niiden palauttamista, aiheuttaen tällä välillä muissa käyttäjissä hämmennystä.) Myös aineistopolitiikan pohjana oleva Creative Commons -lisenssi antaa pysyvän oikeuden käyttää havaintoja, joten poisto ei välttämättä poista muualle kopioituja havaintoja.

Toteutus. Poisto on perusteltua joissakin tapauksissa, mutta poiston toteutustapa (milloin, miten ja kuka voi poistaa) ei ole asia, johon olisi vielä ehditty paneutumaan. Jossain muodossa poisto kuitenkin tulee mukaan myöhemmin.

Mikan esittämä tapa toimii kyllä. Historialliset versiot kaikista havainnoista kuitenkin pidetään tietokannassa säilössä.


#4

Toive olisi nimenomaan saada koko yksityinen (keksitty) havaintoerä poistettua listausta häiritsemästä. Nythän Lajitietokeskuksen mukaan julkistakaan havaintoa ei voi poistaa. Tämä ei kuitenkaan käytännössä pitäne paikkaansa, jos julkisestakin havaintoerästä voi poistaa yksittäisiä havaintoja.

Edit: Mikon perustelut liittyvät julkisiin havaintoihin. Edelleen on epäselvää, miksi yksityisiä havaintoeriä ei voisi poistaa? Jos se sallitaan, niin silloin pitää kuitenkin estää se, että julkisen havaintoerän voisi tallettaa uudelleen yksityisenä (ja sen jälkeen poistaa nuo alunperin julkiset havainnot).


#5

Poistotoimintoa ei ole priorisoitu vielä toteutettavaksi. Täytyy muistaa että Vihko ja koko beta.laji.fi-portaali ovat vielä beta-versioita ja testikäytössä. "Valmiita" niiden on tarkoitus olla loppuvuodesta. (Joskaan kehitys ei siihenkään pysähdy.)