Vihko-havaintopalveluun on tallennettu ensimmäisen kuukauden testikäytön aikana n. 500 havaintoa. Kiitos kaikille havaintoja tallentaneille ja palautetta lähettäneille! Vihkossa on vielä monta kehitettävää asiaa ja meillä on tähän liityen paljon suunnitelmia. Lisää palautetta kuitenkin kaivataan, sillä se mm. antaa meille tuntumaa että olemme kehittämässä oikeita asioita.
Miten Vihkoa voisi siis kehittää sinun tarpeisiisi paremmin sopivaksi? Mikä saisi sinut tallentamaan enemmän havaintoja?
Vihkoa voi jo käyttää omana havaintopäiväkirjanaan, koska kaikki tallennetut havainnot tallennetaan pysyvästi ja tulevat näkyville beta.laji.fi-portaalin kautta
Nyt tekeillä on mm.
Havaintoerän katselutoiminto, jolla näkee tarkat tiedot havainnoista ja muista havainnoista
Uusia kenttiä havainnoille (mm. pyydystystapa)
Pieniä muutoksia mm. autocomplete-toimintoon, jotta havaintojen tallennus olisi sujuvampaa
Sieniatlashankkeelle mukautettu havaintolomake
Lintujen linjalaskentalomake
Vieraslajien seurantajärjestelmä viranomaisille
Bugikorjauksia
Suunnitteilla on mm.
Havaintojen tuonti tiedostona
Monipuolisempia hakutoimintoja ja karttanäkymiä
Salaustoimintojen monipuolistaminen (nyt yksikin arkaluontoinen havainto erässä karkeistaa koko erän)
Vanhan havainnon ottaminen uuden pohjaksi ja/tai paikkojen tallentaminen
Paikannimen (maa, maakunta, kunta) valinta listalta (nt määrittyy koordinaattien perusteella automaattisesti, mikä on hankalaa raja-alueilla)
Tuosta salaustoiminnosta sen verran, että noin sen on parempi ollakin. Muuten voisi salatun havainnon paikkaa metsästää muiden havaintojen avulla.
Kun en Vihkoon ole vielä mitään tallentanut niin olisi yksi kysymys: Pystyykö tuossa mitenkään nappaamaan vanhan havaintopaikan karttapiirroksineen uuteen erään? Eli jonkinlainen tapa tallettaa käyttäjäkohtaisesti noita karttapiirroksia ja napata niitä sitten tuleviin havaintoihin vain nimen valitsemalla olisi kullanarvoinen.
Kiitos palautteesta Ajatuksena on että karkeistetut havainnot erotetaan muista havaintoerän havainnoista, eikä niistä näytetä tarkkoja paikka-, aika- ja havainnoijatietoja eikä tunnisteita. Tällöin karkeistetun havainnon paikkaa ei saa selville vertailemalla havaintoja. (Nyt Vihko karkeistaa automaattisesti yli puolet havainnoista, koska erässä on ollut mukana yksi arkaluontoinen laji. Tämä on ongelmallista.)
Vanhan havainnon ottaminen uuden pohjaksi on suunnitteilla, samoin kuin paikkojen tallentaminen. Lisäsin suunnitteilla-listaan tämän ja sekä paikannimien valinnan.
Jos toisen viestiketjun viestisi ulkomaisten havaintojen tallentamisesta koskee Vihkoa, voi Vihkolla kyllä tallentaa havaintoja mistä päin maailmaa tahansa. Karttapohjaksi pitää tällöin ensin valita maailmankartta. Tutkimme millaisia käyttäjäkohtaisia asetuksia kartan voisi saada muistamaan.
Ai sen kartan voi vaihtaa! Taisi olla ihan pikkuisen kiire tuota koittaessa…
Salaus tosiaan toimii ihan hyvin, jos paikka, päivä ja havainnoija on sotkettu. Täytyy kokeilla tuota systeemiä, kun saan viime vuoden mikrojen tunnistuksen loppuun … tai sitten jonkun ulkomaan reissun kuvien perusteella voisi koittaa.
Vanhan havainnon ottaminen uuden pohjaksi + paikkojen tallentaminen olisivat erittäin hyödyllisiä ominaisuuksia. Siis tällaiset esitäytetyt lomakkeet, joita pitäisi voida luoda useita, koska toistuvia havaintopaikkoja on monta. Nämä nopeuttavat huomattavasti havaintojen kirjaamista.
Kannatetaan. On turhauttavaa etsiä kartasta aina sama kohta uudelleen ja uudelleen. Ja saisko Pekan ehdotuksen käyttöön mahdollisimman pian? Esim. Hatikastahan tämmöinen toiminto löytyy.
“Omat paikat” ominaisuus on tällä hetkellä työn alla. Aiemmin syötetyn tietueen kopiointi uuden pohjaksi on myös yksi mahdollisuus, joka voi auttaa tähän ongelmaan. Tämä tulenee jossakin vaiheessa. Kaavailtu on myös jossakin vaiheessa mahdollistaa omien lomakepohjien luonti, jossa voi mm. valita haluamansa kentät ja esitäyttää dataa.
Omat paikat kuitenkin on ensimmäisenä käyttöön tuleva mahdollisuus, eli mahdollisuus tallentaa ja uudelleenkäyttää paikkoja. “Paikka” voi olla esim hyönteisansa, eli paikalle voi tallentaa koko joukon havaintolomakkeen havaintopaikalle käytettävissä olevista kentistä, jotka siirretään paikkaa käytettäessä lomakkeelle.
Foorumi on osaksi toteutettu VieKas LIFE -hankkeen osana (Finvasive LIFE, LIFE17 NAT/FI/000528).
Viekas on haitallisten vieraslajien kartoitukseen, torjuntaan ja tietoisuuden kasvattamiseen
keskittyvä hanke, joka on osittain rahoitettu EU Life-ympäristöohjelman tuella. Life
on Euroopan unionin rahoitusjärjestelmä, jonka tarkoituksena on kehittää yhteistä
ympäristöpolitiikkaa ja lainsäädäntöä
tukemalla luonnonsuojelu- ja ympäristöhankkeita eri puolilla Eurooppaa.