Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Havaintoja Laji.fi -portaalin käytettävyydestä

Olen nyt lisäillyt havaintoeriä n. 300 havainnon verran Laji.fi -portaaliin Vihko-toiminnon avulla. Olen iloisesti yllättynyt monen asian toimivuudesta ja hyödyllisistä ominaisuuksista. Olenkin siirtynyt kirjoittamaan havaintoni laji.fi -portaalin kautta.

Kirjoittelin ylös huomioita sekä käytettävyys- että toimintotoivomusnäkökulmasta. Osa huomioistani on tullut varmasti muidenkin osalta esille, mutten ruvennut nyt niitä vertailemaan omiini. Tämä olkoon yhden käyttäjän palaute huomioitavaksi jatkokehityksessä.

Havaintojen lisäys

 • Tällä hetkellä oletusarvoisena kentät: Nimi, Määrä, Lisätiedot, Määrityksen varmuus, Havainnointitapa. Jokaista havaintoerää tallennettaessa lisäkentät on pakko luoda manuaalisesti uudestaan, mikä tuottaa turhaa vaivaa. Itselle pitäisi pystyä luomaan omia havaintolomakepohjia, joissa on juuri ne kentät, joita tyypillisesti aina täyttää. Edellisessä tallennuksessa käytetyt kentät voisivat ainakin jäädä oletuksena seuraavan tallennuksen pohjaksi.
 • Havaintorivien tallennus on hiukan työlästä, koska (varsinkin lisäkenttien lisäämisen jälkeen) riviin
  liittyvät nappulat (esim. +Lisää havainto), jäävät koko havaintoerään liittyviä toimintoja varten näytetyn alapalkin alle. Tästä johtuen, jokaista rivin tallennusta varten joutuu vierittämään lomaketta hiukan ylöspäin.
 • Bugi: Kun alasvetovalikolla varustettuun kenttään kirjoittaa vahingoissa väärän tekstin (ja siirtyy seuraavaan kenttään) ei enää ko. kentän sisällön korjaus onnistu kirjoittamalla. Valitsemalla arvo valikosta kentän arvo saadaan kyllä muutettua, mutta kirjaamisvaiheessa tuohon kenttään ei saa oikeaa arvoa näkyville. (Lopulta tallennetussa rivissä se sitten kuitenkin on).
 • Samaan havaintoerään näyttäisi pystyvän lisäämään useita paikkoja. Olen onnistunut vain kerran tuon tekemään (+Lisää paikka -toiminnolla), mutta tämän jälkeen homma ei ole onnistunut. Ko. toiminnossa on jotain häikkää siis.
 • On kyllästyttävää hakata tiettyihin kenttiin samoja arvoja kerta toisensa jälkeen. Olisi hyvä, jos arvot voisi jotenkin tallettaa oletusarvoiksi (kuten Virtalan kannassa) esim. havaintoerää varten. Tyypillisesti itselläni tällaisia kenttiä (ainakin samassa havaintoerässä) ovat: Määrittäjä, Määritysaika, Keruumenetelmä, Elinvaihe
 • Varmasti paljon puhuttu tarve lisätä havaintoja massoittain tiedostolatauksena olisi myös tarpeen.

Omien havaintojen listaus

 • omien havaintojen lataus ei onnistu millään tavalla:

  • Havainnot -sivulla voi rajata omat havainnot, mutta ko. rajauksella ei pysty lataamaan havaintoja.
  • Omat havaintoeräni -sivulla on toiminto Lataa havaintoerät, joka ei toimi (formaattidialogin jälkeen Lataa -nappulan painallus ei aiheuta mitään toimintoa).
  • Omat havainnot (kaikki tai tarvittaessa rajattuna jollain kriteerijoukolla) pitää saada yhtenä listauksena helposti jostakin!

Havainnot

 • Havaintolistauksessa ei saa otsikkokenttiin esim. lajiryhmää tai alempia taksoniryhmityksiä. Nuo
  tietokentätä tulisi lisätä ja/tai mahdollistaa listauksen ryhmittely taksoneittain halutulla tavalla.
 • Hakukriteereihin tulisi lisätä olemassa olevien lisäksi muitakin kriteerejä, esim. havainnoitsija (Henkilö), Tunnistaja, Paikan nimi (henkilön ilmoittama tarkka paikka, ei vain kunta)
 • Paikan rajaus eri koordinaattijärjestelmillä tulisi mahdollistaa. Samoin näyttäessä (esim. listauksissa) koordinaatit pitäisi saada näkymään halutuissa koordinaattimuodoissa. Koordinaattien konversiot ovat työläitä käsin tehtäväksi, siksi ne on syytä sisällyttää palveluun.
 • Karttanäytöltä tulisi helposti pystyä valitsemaan 10x10 ja 1x1 km ruudukko, josta voisi valita ruudun havainnot näytettäväksi listana, pallukoina jne.
 • Kymppiruututoimintoa (hakutuloksen esittäminen värikoodattuina kymppiruutuina) onkin näemmä aloitettu kehittämään tuossa “Suomen havainnot (beta)” -osiossa. Siinä tuo värikoodauksen läpinäkyvyys/himmeys pitäisi olla säädettävä (samalla tavalla kuin karttatasotkin), jotta alla olevaa karttaa saisi näkymään paremmin. Lisäksi kartan kokoa pitäisi pystyä säätämään. Ehkäpä jatkossa karttanäyttötoimintojen integrointi (Kaikki havainnot / Suomen havainnot (beta)) muuttaa tämän osion yhteiseksi vieläkin toimivammaksi kokonaisuudeksi?
 • Tällä hetkellä karttanäytöllä hakutulokset muuttuvat (ilmeisesti) lukumäärälogiikan mukaan joko pallukoilla tai väriruutuina näytettäväksi. Mikä tämä logiikka on? Kun zoomaa sisään karttaan tuo logiikka ei muutu, vaikka havaintoja olisi pallukoina (tarkkoina paikkoina) siedettävä määrä näytettäväksi. olisi hyvä, että tätä karttanäyttötoimintoa sinänsä mainiona lähtökohtana kehitettäisiin eteenpäin.
 • Ei olisi yhtään huonoa, että karttanäytöillä näytettyä hakutulosta voisi ajan suhteenkin seurata. Tämä voisi tapahtua esim. kartan alalaidan liukusäätimellä, jossa valitaan havaintojen alku ja loppuvuosi helposti. Ehkä jopa animoiden valituin aikajaksoin.
 • Karttanäytössä kartan koon tulisi skaalautua ikkunankoon mukaan niin, että koko ruutu hyödynnettäisiin. Nyt se näkyy ikkunan koosta riippumattomasti vakiokorkuisena suorakaiteena (horisontaalisuunnassa skaalaus sentään tapahtuu).

Kuvat

 • Kuviin linkki itse havaintodataan, jos on talletettu havainnon yhteydessä.
 • Kuviin kuvatekstimahdollisuus, jossa kuvasta voi antaa lisätietoja.
 • lajikortteihin myös käyttäjien kuvat (vaikka eriteltynä mahdollisista virallisista/tarkistetuista kuvista)

Lajit

 • Lajikortista pitäisi päästä helposti napin painalluksella taksonomiapuunäkymään.Nykyään ainoa keino päästä ko. näkymään on tehdä uusi haku, jossa valita Näytä taksonomiapuu -linkki.

Huomioita kirjaustavoista

 • Havainnoitsijoiden sekä tunnistajien nimet eivät ole pakotettu mihinkään muotoon, joten ne esiintyvät listauksissa järjestettynä joko sukunimen tai etunimen mukaan, koska käyttäjien kirjaamiskonventiot tässä vaihtelevat ([etunimi sukunimi], [sukunimi etunimi], [sukunimi, etunimi]). Näin listauksia järjestettäessä vaikka havainnoitsijan mukaan tulee jonkinmoisia ongelmia.
 • Paikan nimet -kenttään laitetaan kuntaa tarkempi paikka. Joskus se voi koostua useammasta tarkentavasta nimestä. Ilmeisesti tarkoitus on kirjata tarkennettu paikka tällöin aloittaen epätarkemmasta paikan nimestä?
 • Havainnointitapa -kenttä on hiukan ongelmallinen siinä mielessä, että usein siihen (ainakin itsellä) liittyy monta tapaa (esim. otus haavilla kiinni, valokuvaus ja mahdollinen talteenotto tarkempaa tutkimista varten ja sen jälkeen ehkä palautus luontoon tai sitten jopa näytteeksi, jos homma ei elävänä selviä). En tiedä mitä tähän pitäisi milloinkin laittaa. Itse olen laittanut aina Valokuvattu, jos otuksesta kuva on - riippumatta muusta käsittelystä. Lisäksi, kun olen laittanut lukumääräksi useita yksilöitä se ei tarkoita että kaikista olisi valokuva vaikka olenkin merkannut havainnointitavaksi valokuva (kun esim. yhdestä yksilöstä sellainen on). Sitten kun alkaa kertymään yksilöitä ihan kokoelmaksi asti, ajattelin laitta havainnointitavaksi näyte, vaikka olisikin valokuvattu. Nyt näyteyksilöt eivät välttämättä päädy pitkäaikaiseen säilytykseen, vaan vain siihen asti kuin laji selviää - näin ei voi valita Näyte, vaikka sellainen just nyt pakkasessa olisikin.

Siinä muutama ajatus laji.fi -portaalin käytön ensikokemuksieni perusteella. Toivottavasti avaa jotakin ajatuksia jatkoa ajatellen.

Olli

1 tykkäys

Yksi korjaus-/parannusehdotus lisää löytyi:

Suomen havainnot (beta) -osiossa kymppiruutua napauttamalla saa havainnot (hakukriteereiden rajaamana) listaksi. havaintojen ja lajimäärien lukumäärä ei kuitenkaan päivity vastaamaan ko. ruudun tietoja. Jos nyt on tarkoitus, että aina näytetään lukumäärät koko Suomen osalta niin pitäisi lisäksi näkyä yhteenveto valitun kymppiruudun osalta (jonka muuten voisi kehystää valinnan merkiksi). Ja ihan oikeasti, noiden ruutujen väritystä pitää pystyä säätämään läpinäkyvämmäksi, koska karttapohjat eivät näy kunnolla tai lähes ollenkaan läpi (riippuen karttapohjan valinnasta).

Ja voi olla, ettei tässä vielä kaikki…

Hei,

Kiitokset kommenteista. On tosiaan arvokasta saada palautetta sekä Retkilomakkeen osalta että tuosta Suomen havainnot -toiminnosta, joka tosiaan hiljattain julkaistiin ja siitä erityisesti kaivataan parannusehdotuksia.

Alla joitain kommentteja.

Omien havaintojen listaus/lataus

En itse ole törmännyt tuohon Vihko/Omat havaintoerät /Lataa havaintoerät epäonnistumiseen.
Joutuu kysymään, mikä selainversio sinulla on käytössä?

Havaintojen lisäys

Omat lisäkenttävalinnat tallennetaan, mutta tässä näyttää olevan vikaa tällä hetkellä, logiikkakin näiden osalta on, että ensin pitää syöttää laji ja, vasta sitten lisäkentät ilmaantuvat, kun ne ovat lajiryhmästä riippuvia. Tätä tullaan parantelemaan/korjaamaan.

Korjasimme tuon +Lisää havainto toiminnon lisäämän rivin “katoamisen” alapalkin alle.

Lisää paikka -toiminnossa olemme satunnaisesti törmänneet ongelmiin ainakin Firefoxilla, jatkamme tämän selvittelyä. Selaimen sulkeminen ja uudelleen käynnistäminen on yleensä auttanut.

Kopioi havainto yleensä poistaa tarpeen syöttää samoja arvoa uudestaan. Ei tämä silti ihan täydellinen ratkaisu ole…

Kuvat

Vihkon lomakkeella lähetetyt kuvat kyllä linkittyvät havaintodataan. Havaintot/Kuvat kuvavalinnasta isoksi avatusta kuvasta “Näytä lisätiedot” vie havaintodataan.

Paikan nimet kenttää on tarkoitus käyttää noin kuin mainitsit.

Mulla oli sama juttu muutaman päivän ajan niin museolla kuin himassa. Käytössä Firerfox. Eilen se sitten taas alkoi toimimaan.

Tosin pakko sanoa, että WTF :blush: Listauksessa ei ole kuntaa mukana ja koordinaatit kivassa muodossa! Esim. yhden erän koordinaatit: +60.275099+024.953929/+60.270516+024.956096/+60.268122+024.948796/+60.274458+024.946157/+60.274000+024.943292/+60.276466+024.941257/+60.276970+024.944842/+60.276381+024.945060/+60.276358+024.947051/+60.277200+024.948083/+60.277639+024.950913/+60.275448+024.950942/+60.275150+024.953727/

Pitäisi päiväperhosseurantaan lähettää tiedot, mutta tuntuu kovin hankalalta. Latasin myös koko maan 2017 päiväperhoshavainnot, eikä siinä ei ollut ainuttakaan omaa havaintoa!

Ollilta varsin kattava listaus :grinning:

Mulla käytössä Firefox 56.0 (64-bit), mutta kokeilin esim. tuota omien havaintoerien lataamistä myös Chromella. Olen huomannut, että joissakin tapauksissa Chrome on pelittänyt paremmin kuin Firefox - voi olla, että joutuu siirtyyn siihen. Tässä tapauksessa kokeillessa myöskään Chrome ei kokeilun aikaan toiminut.

Olli