Omat havainnot / Tilasto

Olisi hyvä saada Vihkoon Hatikassa käytetty Tilasto tai joku sen tapainen. Tästä näkisi esim. oman perhosluettelon joltain tietyltä paikalta, tai mitä hakuehtoja nyt käyttääkään. Hirmu hyvä, jos lajilistan saisi aakkos- ja systemaattisessa järjestyksessä.

Olen nyt jonkin verran selaillut Laji.fi-palvelua erinäisistä syistä. Tämän perusteella ja hjalavan yo. viestin innoittamana esittäisin taas muutaman toiveen ja havainnon:

  1. Nyt, kun Hyönteistietokannan havainnot voi linkittää Laji.fi:hin, olisi hyvä saada omat havainnot näkymään myös valinnalla “Havainnoitsijana”.
  2. Omista havainnoista pitäisi saada näkymään lajiluettelo (välilehti “Lajit”), jossa kaikki lajit näkyisivät samalla sivulla ja järjestystä pitäisi voida muuttaa esim. systemaattiseen järjestykseen.
  3. Kartalta pitäisi saada oikeasti jotain informaatiota; pelkät ruudut tai havaintolukumääräpallot eivät riitä. Ja olisiko mahdollista koodata havainnot näkymään kartalla niin, että valittaessa YKJ-ruudukko havainnot näkyisivät sen mukaisesti eli “vanhoilla” koordinaateilla? Nyt näyttää aika kurjalta, kun havaintolaatikot ja ruudukko eivät kohtaa. Toisaalta olisiko karttaan mahdollista saada myös EUREF-koordinaatistoruudukko? Erityisen kätevää olisi päästä kartalta käsiksi 10-ruudun lajiluetteloon.
  4. Tilastot-välilehden informaatioon kaipaisin monipuolisuutta; esim. havaintojen määrä/osuus heimoittain, havaittujen 10-ruutujen määrä, havaintojen määrä/osuus maakunnittain jne.
  5. Kirjoitettaessa lajinimeä hakuehtokenttään tuntuu joskus ikään kuin järjestelmä ei pysyisi perässä. Lisäksi tuntuu hassulta, että kirjoitettuani vaikkapa tietyn lajin koko tieteellisen nimen näkyy ehdotettavissa lajeissa aika paljon muitakin. Hyönteiswikin tyyppinen lajinimen syöttö hakuruutuun olisi kyllä ihanteellinen…
  6. Havaintojen layout “Luettelo”-välilehdellä on mielestäni liian harvaa. Vaikka näin saattaa olla selkeämpää, yhdellä kertaa näkyvien havaintojen lukumäärä jää pieneksi. Ja samalla välilehdellä: olisiko mahdollista valita ajan esitysmuoto myös perinteiseksi dd.mm.yyyy-tyyppiseksi?
  7. Pienenä kilvoittelumotivaattorina (eli kuinka saataisiin innoitettua havainnoitsijoita tallentamaan mahdollisimman paljon havaintoja): olisiko mahdollista saada näkyviin havainnoitsijatilastoja esim. lajimääristä, 10-ruuduista ja vaikkapa maakuntien, kuntien ja 10-ruutujen lajiluetteloita?
  8. Hyönteistietokannan toimivuus on näin vanhanaikaiselle jäärälle ollut erinomainen, sen toiminnoista olisi edelleen hyvä ottaa mallia moneen kohtaan.
  9. Jotta ei kuulostaisi liian negatiiviselta, niin toki Laji.fi:ssä on paljonkin hyvää ja uutta ja on hyvä, että kehittäminen jatkuu. Menneeseen jähmettyminen on sekin haitallista…

Hyvää uutta vuotta kaikille ja erityisesti kehittäjille jaksamista tällaisten purkausten taakan alla!

3 tykkäystä

Allekirjoitan täysin Tatun toiveet ja huomiot kehitystarpeista.

Etenkin yhteenvetojen tekeminen ja eri vuosien vertailu on todella hankalaa, kun ei saa lajiluetteloja/lajilukumääriä eikä lajikohtaisia yksilömääriä sekä kokonaisyksilömääriä hakutuloksiin. Omien havaintojen hakuehtojen mukainen kokonaislajimäärä sentään tulee suoraan.

En esimerkiksi itse edes ymmärrä mihin tarvitaan havaintojen lukumäärää? Onko sillä mitään väliä, onko havaintoja joltain alueelta 10 vai 1000, jos 10 havaintoa voivat tarkoittaa 10000 yksilöä, kun 1000 voi tarkoittaa vaikka vain 1000 yksilöä? Toki esim. nollahavainnoissa se on tärkeä tieto (havaintoja on tehty, muttei havaittu yhtään yksilöä), ja toisaalta kertoo jotain myös havaintorakenteesta, joten ei sitä kannata poistaa, mutta yksilömäärä on itselleni monella tapaa tärkeämpi ja merkittävämpi tieto.

Tallensin juuri yli 2200 havaintoa kotialueeltani koostuen 17262:sta yksilöstä, mikä oli todella nopeaa ja helppoa retkilomakkeen, omien paikkojen ja kopioi havainto -painikkeen avulla. Yksilömäärätietoa en kuitenkaan saanut Laji.fi:n kautta. Haluaisin myös verrata havaintoja alueeltani viime vuoteen ja sitä aiempiin vuosiin, mutta vaikeaa se tällä hetkellä on. Havainnot pitää ajaa csv:nä ulos ja tehdä siihen suodatuksia, hakuja ja summauksia.

1 tykkäys

Havaintojen lukumäärä voi olla ihan hyvä suure tarkasteltavaksi, jos havaintoja tehdään enimmäkseen ‘havainnoimalla’, eli ilman pysyviä pyydyksiä. Esimerkiksi kenttäkiitäjäinen on laji, jota näkee usein alkukesällä teiden varsilla, yleensä aina muutaman kerran kesässä, riippuen siitä, kuinka paljon luonnossa liikkuu. Muutama vuosi sitten laitoin ansakuoppia eräälle Oulussa sijaitsevalle ruderaattialueelle. Viiden päivän kuluttua kävin tarkistamassa pyydykset ja niistä löytyi kenttäkiitäjäisiä peräti 272 yksilöä. Vieläkin harmittaa… Mielenkiintoinen ero kuitenkin havaintomäärien ja yksilömäärien välillä.

1 tykkäys

Ohessa on vertailu maakunnan Oba yleisimmistä(?) perhosista vuonna 2017.

Eri menetelmillä saadut havainnot kohdistuvat osaksi eri osapopulaatioihin, joten tulokset eivät sellaisinaan ole toisiinsa verrattavissa.

Järjestys havaintoruutujen perusteella:

Kiitokset palautteista, pyrimme huomioimaan näitä järjestelmän kehityksessä.

Tilasto omista havainnoista pitää nyt hakea Havainnot-osiosta ja valita Omat havainnot/muokkausoikeus.

Tämä koska Vihkon alle ei ole ehkä järkevää ihan samaa ominaisuutta uudestaan tehdä. Havainnoista saa siis tilastot kaikista havainnoista tai omista (joihin on muokkausoikeus, oli jotka on omalla tunnuksellaan tallentanut). Vihkoon voisi ehkä tulla tilasto esim. omista havaintoeristä/havaintopaikoista tms. kun joskus ehditään niin pitkälle.

  1. Tässä on iso ongelma siinä, että nimien kirjoitusasu vaihtelee paljon ja järjestelmiäkin on useita, kaikkien havainnoijien linkittäminen Laji.fi-tunnuksiin ei onnistuisi isollakaan työllä.
  2. Niistä saa, joihin on muokkausoikeus. Taksonominen järjestys on nyt valittavissa rattaan takaa vain Suomen havainnot(beta)n ensimmäisellä valintatasolla (katso kuva). Pistetään korjauslistalle, että sen saisi muuallakin valittua.
  3. YKJ-ruudukko on Suomen havainnot(betan) alla. Siinä voi klikata myös karttaruutua ja saada sen kaikki havainnot. Kannattaa valita myös karttataso YKJ-selitteet, tosin ne näkyy aika huonosti havaintojen alta.
  4. Lisätään näitä, tämä Suomen havainnot(beta) on eka versio, jota kehitetään ja tosiaan palautetta toivoinkin, mitä siihen halutaan lisää.
  5. Sen käyttämä sumeahaku hidastaa ja tuo siis muitakin kuin täysin osuvia nimiä. Ainakin Vihkossa olisin valmis siirtymään nopeampaan ei-sumeaan hakuun.
  6. Mobiilikäyttöä varten pitää kuulemma olla noin väljä.
  7. Lisätään näitä (on jo työlistalla, pitäisi tulla pian) ja pohditaan tuota kilvoitteluakin.

@harrynystrom lajiluettelot, lajilukumäärät, summatut yksilömärät kyllä saa Suomen havainnot(beta):sta haluamillaan hakuehdoilla. Minusta taas vuosiyhteenveto on melko helppoa (kuva). Ja voin esim. sortata yksilömäärän mukaankin runsaimmat lajit.

Kokonaisyksilömäärän saa jollakin tavalla näkyviin, kun valitsee summaukselle sopivan tason, vaikka järjestelmä. Tämä on hankalaa kyllä, ja näitä kehitetään monipuolisemmaksi.
Vuosittain ei saa vielä summattua. Tosin kartalle saa yhdenlaisen vuosisummauksen valitsemalla ”Uusin”.

Kiitos! En hoksannut hakea omia havaintojani Suomen havainnot -osiosta, kun tuo nimi on vähän harhaanjohtava. Kokeilen sitä heti, kun ehdin ja palaan asiaan. :slight_smile:

Kehitysidea: jostain olisi hyvä näkyä myös ylempien taksonien kuin lajien yksilömäärät omissa havainnoissa.

Toissijainen idea: havaintoerissä käytetty rajaustapa voisi toimia myös havaintojen selailussa. Se on tekstimuotoinen rajaus, joka perustuu käytettyyn paikkatunnisteeseen. Jos kirjoitan rajaukseen esim. syöttirysä, saan kaikkien syöttirysien havaintoerät jne., koska olen sen jokaiseen erään itse kirjoittanut. Ja jos kirjoitan syöttirysä 3, saan juuri sen erät.

Jos nyt haluan nähdä kuinka monta perhosyksilöä tietystä pyydyksestä on tänä vuonna saatu, joudun lataamaan havainnot ensin itselleni ja käyttämään exceliä laskemiseen. Puhumattakaan koko vuoden perhosista kaikista pyydyksistäni. Näen kyllä havaintojen lukumäärän perhosista, mutten yksilöitä. Yksilöt näkyvät vain lajitasolla (beta), muttei esim. lahkotasolla, jos otan rajaukseksi hyönteiset ja hämähäkkieläimet. Toki voisivat näkyä muillakin tasoilla (makrot, mikrot, jopa heimot). :slight_smile:

2 tykkäystä