Oma havaintolistaus

Huomasin ilokseni, että nyt on lisätty mahdollisuus hakea havaintoja Havaitsijan nimellä. Ennen ‘omat havainnot’ täppä ei vaikutanut tuloksiin. Näytti ihan oikein, että oma tämän vuoden havaintoja 1461 ja että tiedosto saapuu postitse.
Ihmettelin, miksi kesti 15 tuntia mutta avattuani huomasin, että rivejä olikin 159358 !! Omia havaintoja oli vain toistettu 109 kertaa.
Onko määrä kaikkien vuoden havaintojen määrä vai mikä tässä menee pieleen?
Lisäksi toivoin, että olisi ollut taksonomisessa järjestyksessä. Ei ollut kyllä kronologinenkaan järjestys vaan vähän sinne päin jonkin DocumentID kentän mukaan. Mutta tämän saa Taxon.ID kentän mukaan kyllä käsinkin tehtyä.

Joku käyttäjä (en nyt voi katsoa kuka) tosiaan yritti tehdä tiedostolatauksen käyttäen uusia rajauksia. Luulenpa että kyseessä oli sinä.

Siinä oli vika (lataus ei lähtenyt käyntiin), jonka korjasin tänään aamulla. Siksi kesti noin pitkään saada se email linkki.

“Omat havainnot” -täppä päällä ei tosiaan voi vieläkään tehdä aineistolatausta (koska se paljastaisi havaintojen tarkat tiedot kenelle tahansa). Tähän on tulossa parannusta (ns. “kevytlataus”).

Sen sijaan haun havainnojan nimellä voi myös ladata.

Mutta liittykö tähän siis jokin ongelma? Kun aloitat tiedostolatauksen, lataussivulla sanotaan kuinka monta riviä havaintotiedostossa tulisi olla. Eikö varsinaisen tiedoston rivien määrä vastaa tuota lukua? Toistuvatko samat havainnot useita (satoja) kertoja tiedostossa?

Pystyn kyllä keksimään joitakin syitä miksi toistumista voi tapahtua, mutta tutkimus jää valitettavasti maanantaille.

Juuri näin kävi. Laskujen mukaan toistui 109 kertaa. Myös Document.DocumentID oli sama. Ja csv tiedosto 149 Mbyteä joten kyllä oli jo siinä toistunut.

Tätä en kyllä ymmärrä ollenkaan. Tuo valintahan on mahdollinen vain kirjaantuneena, jolloin valinta rajaisi tulosta omiin havaintoihin. Nythän ei muu ole mahdollista kuin hakea kaikkien havainnot. Ehkä tulos ei ole yhtä tarkka, en katsonut, koska ei ollut tarkoitus muuta hakea kuin vuoden omia havaintoja.

Tällä hetkellä kaikista tiedostolatauksista syntyy julkinen, viitauskelpoinen tiedosto. Julkiseen tiedostoon ei voi pistää “omia havaintoja” tarkkoina tietoina. Tämä korjantuu kunhan teemme toisenlaisen tiedostolatauksen, josta ei synny julkista versiota (vaan lataaja kertaluontoisesti saa tiedoston itselleen).

Tutkitaan ja korjataan tuo tietojen toistuminen

Tämä on nyt korjattu (tai oikeammin ilmeisesti korjaantunut muiden korjausten yhteydessä).

Kokeilin tehdä samoilla kriteereillä tiedostolatauksen, ja sain ~1500 riviä kuten pitää.

Kokeilin itse ja tuli 1577 havaintoa. Ero edelliseen johtuu siitä, että ehdin ilmoittaa lisää 100+ havaintoa. Käytän muuten LibreOffice 5.2 joten ilmaistyökalukin toimii. :+1:

Koetan nyt tehdä vähän tutumman listauksen näistä omaan käyttöön. Muut kentät löysin tai ainakin käyttökelpoiset mutta kaksi poikkeusta pisti silmään.
Ensinnäkään erikseen ilmoitettuja sukupuolia ei listauksessa ole vaikka siellä Unit.sex kenttä löytyykin.
Toiseksi kenttää biotooppi ei löydy enkä löydä mistään linkistäkään. Mitenhän siihen pääsisi käsiksi?
Toisaalta löytyy joku tiedosto elokuulta, jossa nämä kentät ovat mukana. Ai niin ne oli siitä Vihkon latauksesta, jonka olin unohtanut. Taidan käyttää sitä…
EDIT: Tuossa jälkimmäisessä taas on koordinaatit ilmoitettu asteina ja nekin siis havainnon nurkkina eli neljä arvoa. Ei ihan mitä hain eli alkuperäinen formaatti. Voisin tietysti käyttää alkuperäistä ilmoitustiedostoa mutta sitä ei voi taksonomisesti järjestää. No, vuodenvaihteessa tarvitsen mutta arvasin, että tässä tulee jumppaa joten aloin jo kokeilemaan.

Tämä liittyy löyhästi aikaisempaan; lisäilen nyt 40+ preparoinnilla varmistettua havaintoa vanhoihin havaintoeriin, jos mahdollista. En usko, että osaa massatallennuksella parsia vanhoihin eriin? Pientä ongelmaa tuotti saada havaintotapa mukaan mutta kopioimalla vanha havainto se kenttä tulee mukaan.
Miten tuo määritysperuste -kenttä tulee mukaan? Kokeilin valita genitaalipreparaatti käsin mutta ei ainakaan ensi yrityksellä tullut havaintoon mukaan kun otin ulos ko. päivän havainnot. Jäi myös vihkoon oudosti näkyviin.
Jaa, löysinkin - oli kohdassa lisämuuttujat ja tiedostossa unit_facts*
Tähän jäi aika vähän kysyttävää mutta tuo edellinen ongelma on vielä olemassa.