Jatkaa keskustelua havaintojen tallennustavoista ketjusta Määritysten tallennus havaintoina:
Lajitietokeskuksen havaintopalveluun tulee erilaisia tapoja kirjata havaintoja. Haluaisin kuulla:
- Miten havaintoja yleensä kirjataan Hyönteistietokantaan (selainkäyttöinen lomake ja Excel on mainittu)?
- Kuinka hyvin eri tavat toimivat?
- Millaisia tapoja/välineitä tarvittaisiin jotta suurenkin havaintomäärän kirjaaminen olisi sujuvaa?
Periaatteessa on useita tapoja kirjata useita havaintoja yhdeltä paikalta (esim. rysäpyynti) tai suppeahkolle alueelle suuntautuneelta retkeltä (esim. yksi pysähdys pidemmällä automatkalla). Yksinkertaistettuna:
A) Yksittäisinä havaintoina
Havainnot tallennetaan järjestelmässä olevalla lomakkeella, johon voi kirjata yhden havainnon kerrallaan. Lomakkeella on toimintoja, jotka vähentävät kirjoitustyötä, esim. paikkatiedon kopiointi edellisestä havainnosta tai käyttäjäkohtaisia oletusarvoja.
aika paikka havainnoija(t) taksoni määrä
B) Taulukkomalli:
Kirjataan paljon havaintoja tiedostoon, joka tallennetaan palveluun. Taustatiedot toistetaan jokaiselle rivillä, vaikka ne olisivat kaikissa samat. Tallennuksen voi tehdä Excelillä tai muulla taulukkolaskentaohjlemalla, tai vaikka tekstieditorilla.
aika, paikka, havainnoija(t), taksoni, määrä aika, paikka, havainnoija(t), taksoni, määrä aika, paikka, havainnoija(t), taksoni, määrä
C) Havaintoerämalli:
Havainnot kirjataan lomakkeella, jossa on aluksi kaikille yhteiset taustatiedot, ja sitten vapaavalintainen määrä yksittäisiä havaintoja niihin liittyvine tietoineen. (Tämä on havaintopalvelun oletusmalli.) Tämänkinlaisen tiedon voisi tallentaa esim. Excelillä, mutta se vaatisi omanlaistaan rakennetta, jossa taustatiedot on jotenkin erotettu havaintotiedoista.
aika paikka havainnoija(t) havainnot -- taksoni, määrä -- taksoni, määrä -- taksoni, määrä
C-malli sopinee esim. rysäpyyntiin, jossa kaikki havainnot ovat täsmälleen samalta paikalta ja ajalta. Se on kuitenkin hankalampi, jos havainnoija kiertelee laajemalla alueella, ja haluaa kirjata yksittäisistä havainnoista (esim. uhanalaisista tai muuten mielenkiintoisista) poikkeavia (tarkempia) paikka-, biotooppi- tai muita tietoja.
C-mallia mukautetaan kyllä tällaiseenkin käyttöön, mutta käyttöliittymätarpeisiin vaikuttaa mm. se kuinka paljon tällaisia poikkeavia yksittäisiä havaintoja tyypillisesti tulee; ovatko ne poikkeus vai sääntö? Ja mitä tietoja poikkeavista havainnoista tallennetaan? (esim. paikannimi, paikan vapaamuotoinen kuvaus, tarkemmat koordinaatit, kellonaika, biotooppi, isäntäkasvi(t), pyydystystapa…)