Lajitietokeskuksen uusi portaali beta.laji.fi ja Vihko-havaintopalvelu julkaistiin juuri ennen joulua. Tammi-helmikuussa näihin on tehty joukko uudistuksia:
Havaintoerän katselutoiminto, jolla näkee tarkat tiedot havainnoista ja muista havainnoista. Tähän pääsee havaintohaun havaintoluettelo-välilehdeltä jokaisella havaintorivillä olevasta sinisestä ikonista.
Havaintohakuun lisää rajaustyökaluja:
- Lähdejärjestelmä
- Valtio
- Eliömaakunta
- Kunta
Uusia kenttiä havaintojen tietoihin:
- Pyydystystapa
- Kasvin elinvaihe
- Luonnonvaraisuus
Pieniä muutoksia havaintojen tallentamiseen, jotta havaintojen tallennus olisi sujuvampaa
- Pikanäppäimiä havaintopaikkojen ja havaintojen käsittelyyn
- insert lisää uuden paikan/havainnon ja siirtyy siihen
- ctrl + delete poistaa käsiteltävän paikan/havainnon
- ctrl + enter siirtyy seuraavaan paikkaan/havaintoon
- Kenttiä järjestetty uudelleen niin että taksonin jälkeen tulvat määrä ja lisätiedot. (Määrä-kenttä on vapaatekstikenttä, josta luvut puretaan automaattisesti omaan lukumääräkenttäänsä. Esim. merkintä 2/3p, 4m, puretaan lukumääräksi 9)
- Taksoninimen autocomplete-toimintoa parannettu ja pieniä bugeja korjattu, mm. nimen kirjainkoolla ei ole enää väliä
Retkilomakkeen käyttöohje kertoo havaintojen tallentamisesta tarkemmin.
Lisäksi on tehty joukko pikkuparannuksia ja bugikorjauksia sekä viety kätköpistiäisten sekä kiilu- ja paljepistiäisten nimistöt taksonitietokantaan.
Visake-hanke (Vieraslajien varhaisvaroitus- ja seurantajärjestelmän kehitys ja tahattomien leviämisväylien hallinta) lähenee loppuaan. Lajitietokeskus on viimeistelemässä järjestelmiä, joiden kautta voi ilmoittaa vieraslajihavaintoja (Laji.fi:n Vihkon kautta), sekä tulevan viranomaisportaalin kautta kirjata torjuntatoimia, arvioida torjunnan tehokkuutta, sekä tarkkailla havaintoja Suomeen mahdollisesti leviävistä uusista vieraslajeista. Järjestelmät täyttävät EU:n vaatimukset vieraslajien seurannasta ja tiedonvälityksestä valtioiden välillä.
Seuraavaksi tekeillä on mm. sieniatlashankkeelle mukautettu havaintolomake (nyt testikäytössä) ja lintujen linjalaskentalomake. Teknisempiä kuvauksia tekeillä olevista asioista pääsee seuraamaan Pivotaltracker-palvelussa.
Havaintoerän katselutoiminnossa talvilintureitin tuloksia: