Sudenkorentojen harrastus on hieman hiipunut

Harrastuksen parhaat vuodet näyttäisivät olleen 2009-2011. Sama ilmiö näkyy muidenkin lajien kohdalla.

Voi olla tottakin - tuo otsikko - mutta voi olla niinkin, että harrastajia kyllä löytyy - vain havaintojen kirjaaminen on jäänyt. Omalla kohdallani syynä siihen lajin määrityksen vaikeus: mitä enemmän niitä yrittää tutkia, sitä enemmän kokee ongelmia. Tietokantaan ei voi merkitä havaintoaan, ellei ole täysin varma sen oikeasta lajista.

Hyönteisfoorumin kato on varmasti myös yksi syy, miksi havainnot jäävät “oman onnensa nojaan”, koska niitä ei pysty nimeämään. Facebookin hyönteisryhmissä on ruuhkaa; siellä ei jaksa seuloa viestien tulvaa… Tämä Laji.fi:n foorumi taas saattaa nykyihmisistä tuntua hitaalta ja monimutkaiselta? :hushed: Tai sitten kaikki harrastajat eivät vielä ole tätä löytäneet?

Epävarmoja havaintoja voi ilmoittaa Vihkon Retkilomakkeella, mutta silloin niihin tulee merkitä Määrityksen varmuus: “epävarma” ja liittää kuva havaintoon. Käyttöön on tulossa pian annotointijärjestelmä, jossa sitten asiantuntijat pystyvät lisäämään määrityksen ja hakemaan helposti näitä epävarmaksi jätettyjä havaintoja, joihin on liitetty kuva.

1 tykkäys

Minusta suurin yksittäinen syy sudenkorentoharrastajamäärän näennäiseen putoamiseen oli vanhan Hatikan alasajo. Sinne oli maailman helpoin tallentaa haviksia ja sieltä sai pienellä ranneliikkeellä ajettua listauksia, sekä omia että yhteisiä. Kuka tahansa osasi sitä käyttää. Lisäksi sen ajantasaisia levinneisyyskarttoja sai linkattua vaikkapa korento.fi-sivuille. Siirtyminen uuteen Hatikkaan oli kuin olisi palannut tietotekniikan 70-luvulle. Oma havaintojeni kirjaaminen jäi silloin siihen, enkä usko että olen ainoa. Yritin kovasti sitä käyttää, mutta kun se kaatui lähes aina, eikä sieltä saa mitenkään järkevästi ulos haviksia, se sit jäi. Tämä vihko-järjestelmä muistuttaa pelottavasti sitä uutta Hatikkaa. En saa edes omia havaintopaikkoja tallennettua mihinkään. Eksyin nytkin näille sivuille jotta voisin tallentaa tämän vuoden ludehaviksiani, mutta en päässyt alkua pidemmälle kun ei täällä ole mitään järkevää pohjaa mihin niitä tallentaa. Keräilen siihen asti haviksia sit exceleille, ehkä joskus tulee taas pohja, mihin niitä voi siirtää.

Edit: Enkä usko että harrastajien määrä on vähentynyt, esim Suomen korennot FB-sivulla on 1300 jäsentä.

1 tykkäys

Eilen illalla laitoin ensimmäisen kerran vihkoon retkilomakkeen kautta oman havaintoni Ruskoukonkorennosta, jonka vahingossa havaitsin pienen suolammen reunalla karpaloita kerätessäni. Sain siitä muutaman valokuvan puhelimen kameralla ennenkuin korento lennähti lammen toiselle puolelle ja hävisin näkyvistä.
En kokenut vihkon retkilomakkeen täyttöä kovin vaikeaksi, paikkatiedon, valokuvat ym. tiedot sai kätevästi kohdilleen. Myös lajihavainnoinnit löysin helposti, kun ruskoukonkorennolla etsin, edellinen havainto oli ollut muistaakseni 11.10 tänä syksynä. Ainakaan viisi vuotta taaksepäin ei löytynyt myöhäisempää ajankohtaa kuin ilmoittamani havainto, ilmoitin korennon kylläkin varmaksi tunnistukseksi, kaiketi ilmoitatte jos tunnistus on väärin.
Olen kiinnostuneena seurannut laji.fi foorumia ja muutaman kysymyksen olen itsekin foorumille laittanut. Hyöteisfoorumin pimennyttyä sattumalta löysin alkusyksystä tämän ja nykyään käyn useamman kerran päivässä kurkistamassa onko uusia kysymyksiä ilmaantunut.

En ole ammattilainen vaan valokuvausharrastuksen mukana on tullut kiinnostus kaikenlaisiin luonnon ilmiöihin, kasvit, pörriäiset, linnut ym…

1 tykkäys

Ei retkilomakkeen käyttö vaikeaa olekaan. Yksittäisiä satunnaisia havaintoja sinne on helppo tallentaa. Vaan kirjaapa havainnot viideltä toisiaan lähellä olevalta retkipaikalta, joilla olet käynyt kuukauden ajan joka päivä. Jokaisesta paikasta joudut joka kerta etsimään koordinaatit uudelleen, ja kun tallennat seuraavan päivän, sama juttu uudelleen. Tämä kaikki vaikkapa sadalta päivältä. Juu ei kiitos!

Tuo ruskoukonkorento on hyvä esimerkki, miten harrastajaystävällinen tuo laji.fi on. Vähän kuin ns. “Uusi Hatikka”. Hakemalla vaikkapa just Suomen myöhäisintä ruskoukonkorentoa tuota tietoa ei löydä laji.fi:stä mitenkään. Havaintolistaus ei kerro yksittäisistä havainnoista kuntaa, eikä edes päivämäärää. Mitähän sellaisella listauksella tekee? (Se myöhäisinhän on 22.10.: Lentoaikaennätykset – Korentowiki )

Onhan toki “helppo” tapa nähdä kaikki ruskoukonkorentohavainnot kokonaisuudessaan excelissä, tässä Laji.fi:n ohje aiheesta:

Laji.fi -portaalissa, Havainnot-sivulla, voit ladata hakutulokset tiedostoihin. Tuotetut tiedostot ovat CSV (comma separated values) -muodossa. Näiden ohjeiden avulla voit tuoda CSV-tiedostot Exceliin. Erityisesti tässä neuvotaan, kuinka erikoismerkit, kuten Ä, ф ja :female_sign:, saadaan näkymään Excelissä oikein
Excel 2013

Nämä ohjeet ovat englanninkieliselle Excel 2013 -ohjelmalle. Muilla kielillä tai versioilla toiminta voi poiketa hiukan kuvatusta. (Ohjeet suomenkielistä Exceliä varten tulevat tähän hiukan myöhemmin).

Kun olet tehnyt tiedostolatauksen, lataa tiedostot omalle koneellesi.
Tiedostot ovat pakatussa muodossa. Pura tiedostot haluamaasi kansioon.
Kun tiedostot ovat purettu, avaa Excel.
Valitse Blank workbook.
Valitse Data päävalikosta.
Valitse Get External Data ja From Text (katso kuva).
Valitse tiedosto jonka haluat tuoda.
Varmista, että Delimited on valittuna.
Valitse 65001: Unicode (UTF-8) kohtaan File Origin. (Näin saamme erikoismerkit näkymään oikein.)
Paina Next.
Delimeters osiossa poista ruksi kohdasta Tab ja laita ruksi kohtaan Comma.
Voit nyt painaa Finish tai jos haluat määritellä sarakkeiden tyypin, paina Next

Kuuskytluvulla käytiin kuussa, 2010-luvulla ei osata tehdä käyttäjäystävällistä havaintojen tallennusjärjestelmää.

Kyllä MyInsects on aika hyvä :slight_smile:
En ole tosin sitä enää juuri kehittänyt, kun kiinnostus ohjelmaa kohtaan tuntuu olevan varsin vähäinen…

Havaintolistauksen oikeassa yläkulmassa on ratas-ikoni, jota klikkaamalla pääsee valitsemaan listaan haluamansa kentät.

Yhdellä lomakkeella voi jo nyt ilmoittaa samalta paikalta usean päivän havaintoja, taas Vihkon ratas-ikonin takaa valittava alku-kenttä, jolla saat annettua tarkan havaintopäivän kullekin havaintoriville, ja saman lajinkin voi ilmoittaa useammalle eri päivälle.

Pistin työlistalle, että vuoden sisäisen päivämäärän järjestysluku lisätään valittavaksi kentäksi havaintolistauksessa, jonka mukaan voi järjestää hakutulokset.

Paljon kaivatut lomakepohjat ja havaintopaikkojen tallennus saadaan pian käyttöön.

1 tykkäys

Tämä ei näytä koskevan Vihkon Omat havaintoerää. Eikö näissä listauksissa voisi olla ihan oletuksena perustiedot; ykj, kunta, laji, pvm jne.? Tuskin tavis harrastajaa kiinnostaa kokoelma-, muistiinpanot-, lähdejärjestelmä-kentät yms…

Edelleen ihmettelen, miksi en voi ladata omia havaintojani?

Hienoa :wave:

Kaikesta mussutuksesta huolimatta upeaa duunia! Lyhyessä ajassa olette saaneet paljon aikaan. Toivottavasti kehitystyö jatkuu…

1 tykkäys

Kiitos palautteesta!

Vihkoa on kehitelty nyt noin 1 ja puoli vuotta. Vaikka se on jo käytössä, tämä ei tarkoita sitä että palvelu olisi lainkaan valmis. Palvelua kehitetään jatkuvasti ja työlistalla on huomattava määrä asioita, jotka pitää tehdä ennen kuin itse sanoisin palvelun olevan tilassa, jossa se tarjoaa sujuvat toiminnallisuudet yleisimpiin käyttötapauksiin. Mm. “omat paikat” ja lomakepohjat ovat juuri nyt työn alla (käytössä 1-2vko sisällä) ja sitten on tulossa omien lajiluetteloiden muodostus ja käyttö, edellisten erien kopiointi yms massatallennuksessa tarvittavaa. Myös Excel import.

Havainnot -osio on niin ikään vahvasti työn alla. Ilmeisesti ainakin palautteesi perusteella ei ole tarpeeksi helppoa huomata luettelon oikeassa yläkulmassa olevaa ratasikonia, josta voi valita näkyvät sarakkeet. Luettelon oletussarakkeet on huonosti valittu ja tämä on meillä tiedossa. Korjataan pikapikaa.

Työlistalla on myös tuoda huomattava määrä lisää ominaisuuksia Havainnot -osioon, joiden avulla jokainen käyttäjä voi kustomoida näkymänsä omia tarpeitaan vastaavaksi.

Kehitystyön etenemistä voi seurata parin viikon välein julkaistavista tiedotteista ja toki täällä foorumillakin ilmoitellaan aina kun uusia ominaisuuksia saadaan käyttöön. Uusin tiedote on luettavissa täällä: Lajitietokeskuksen kaksiviikkoistiedote | Uutiset | Suomen Lajitietokeskus

1 tykkäys

“Myöhäisin lajin x havainto yli vuosien” on kiinnostava käyttötapaus ja sellainen johon Havainnot -osion haulla ei ihan helposti pääse tällä hetkellä kiinni - etenkään lajien osalta joista on paljon havaintoja.

Vaikeus johtuu siitä, että “vuodenpäivä/season” rajaus ei vielä ole näkyvissä rajausten “Aika” -osiossa. Se on sinne kuitenkin tulossa heti kunhan ehditään se toteuttaa kunnolla (nyt on jo yksi toteutus, mutta se ei tyhmästi osaa hanskata yli vuosirajan meneviä rajauksia, eli siis esim ajalta 1.11-30.2. ja siksi se ei ole vielä näkyvissä).

Tilastot -sivulle ollaan lisäämässä diagrammeja, joissa on havaintojen jakaumaa ajallisesti ja vuodenajallisesti. Vuodenaikoja ilmaisevan diagrammi auttaisi valitsemaan sopivia rajausehtoja vuodenaikarajaukseen, ettei tarvitse haarukoida vähitellen.

1 tykkäys

Oletussarakkeet Havainnot -osiossa olivat vielä muutama kuukausi sitten huomattavasti paremmat, mutta kesän aikana kun sarakkeita remontoitiin asia on muuttunut näköjään huonommaksi. Koska järjestelmä muistaa käyttäjän valitsemat sarakkeet, en ole itse henkilökohtaisesti edes huomannut mitä sarakkeita sinne on pistetty oletuksena tulemaan. Korjaamme asian.

Havainnot -osioon lisättiin “Omat havainnot” ominaisuus juuri ennen kesälomia. Valitettavasti ennen kesälomia ei jäänyt riittävästi aikaa toteuttaa myös ns. “kevytlatausta”, joka toisi tiedostoon rajatut havainnot (ml. omat havainnot, mikäli tämä rajaus on käytössä).

Emme voineet sallia “normaalin” tiedostolatauksen tekemistä omat havainnot -rajaus päällä, koska siitä syntyy viittauskelpoinen, kenen tahansa ladattavissa oleva tiedosto. Omat havainnot tulevat salaamattomina, eikä salaamattomia tietoja voi näyttää julkisesti.

Kunhan “kevytlataus” on toteutettu, siitä tulee oletusvaihtoehto tiedostoa ladattaessa. Julkisen viitattavissa olevan tiedoston tulee saamaan muutoksen jälkeen vain erikseen pistämällä raksin ruutuun. (Ja sellaista ei voi tehdä jos omat havainnot rajaus on päällä.)

Kiitos Esko infosta :grinning:

Ja ongelmaa lisää koko keräilykauden mittaisina ilmoitetut havainnot tai pitkät rysäjaksot.

Hei, nythän tuonne oli lisätty tuon oman havaintopaikan tallennus! Jee, alankin heti naputtamaan haviksiani tuonne. Kiitos!

1 tykkäys

Kun tallentaa havaintoerän, olisi hyvä jos siinä olis vaihtoehto “tallenna (julkisena) ja tallenna lisää havaintoja”, niin voisi naputtaa suoraan seuraavan päivän havainnot. Nyt joutuu tallennuksen jälkeen klikkaamaan kaksi kertaa hiirellä että pääsee samalle lomakkeelle uudelleen.

Samoin omalle lomakkeelle ei voi tallentaa lisäkenttiä. Jää kirjaamatta hyvää tietoa kun ei jaksa joka havaintoon valita niitä.

Havaintoerään voi lisätä myöhemmin havaintoja ja tallentaa sen normaaliin tapaan “tallenna (julkisena)”. Järjestelmä kyllä huolehtii, että vain lisätyt tai muutetut havaintorivit päivittyvät silloin tietokantaan. Eli jos haluat vanhaa erää muokata siihen pääsee suoraan, tai jos olet luonut lomakepohjan siihen pääsee suoraan. Mitä kahta klikkausta tarkoitat?

Tarkoitatko, että lomakepohjalle ei voi tallentaa lisäkenttiä? Se ominaisuus on tulossa myöhemmin.

Myös käyttäjän lajiryhmälle valitsemien kenttien pitäisi tallentua, mutta ominaisuus en ole toiminut kovin hyvin.
Tarkoitus on saada lajiryhmän valinta lomakkeelle ja pistää siihen liittyvien kenttien valinnan tallennus kuntoon viimeistään siinä yhteydessä.

Ensinnäkin olen edelleen sitä mieltä, että tätä keskustelua käydään väärällä alueella ja väärässä ketjussa, kun tämä ei ole enää hetkeen liittynyt millään tavalla sudenkorentojen harrastamisen hiipumiseen. Yritin aloittaa samasta asiasta uutta ketjua, johon tätä voisi jatkaa: Vihkon uusimmat ominaisuudet - #4 käyttäjältä harrynystrom

Toisekseen Petro tarkoitti sitä, että kun tallentaa havainnon, olisi hienoa, jos tallennuksen yhteydessä erillisestä tallennuspainikkeesta havainnon tallentamisen lisäksi avautuisi automaattisesti samanlainen tyhjä lomake, jotta uuden havainnon tallentaminen ei vaatisi aina paria klikkausta lisää uuden retkilomakkeen avaamiseksi. Eli jotain tähän tyyliin “tallenna tämä havainto julkisena ja avaa uusi tallennuslomake seuraavan havainnon tallennusta varten” tms.

1 tykkäys

No niin, nyt minäkin löysin tänne. Ei paljon lisättävää Petron kommenttiin, kun vanha Hatikka ajettiin alas, niin kirjausinto meni siinä samalla. Ehkäpä tässä taas vuosien jälkeen piristyy ja jaksaa kirjata havikset tuonne Vihkoon.

  • Rane