Pari mörskyä

Malmin hautausmaalla oli eilen tutulla nurmikkopaikalla runsaasti mustamörskyä. Sellaisia pieniä harmaita joilla oli pitkittäisuurteinen lokeroinen jalka. Mustamörsky taitaa olla aika vaihteleva laji taikka lajiryhmä.

Kaivelin sitten kuviani näistä Helvelloista ja pari kuvaa jäi vähän vaivaamaan.

Tämän kuvasin viime syksynä Espoon Träskändasta ja merkkasin mustamörskyksi, mutta ei se ihan tyypillinen ainakaan ole ja jalka on aika sileä. Varmaan mustamörsky mutta tätä lajikompleksia on ilmeisesti jaoteltu uusiksi koska naapurimaiden sieniportaaleissa lajit ovat hieman toiset kuin laji.fissa (esim. Helvella fallax).

Malmin hautausmaalla mustamörskyjen seurassa oli myös yksi sileäjalkainen jonka arvelen olevan karvasatulamörsky, Helvella pezizoides.

Tämän kuvasin viime syksynä Helsingin Viikistä ja tuumasin että olisi lehtopikarimörsky. On kuitenkin erinäköinen kuin muut löytöni lajista. Nyt kun kaivelin tietoa näistä sieläjalkaisista niin alkoi epäilyttämään että tämä voisi ehkä olla laji.fistä löytyvä ruskopikarimörsky, Helvella cupuliformis. Lajia ei kuitenkaan löydy Ruotsin listoilta. Liekö jokin taksonominen kysymys?

1 tykkäys

Muutama vuosi sitten norjalaiset yrittivät monografoida Helvellat. Siinä he epäonnistuivat surkeasti, rikkoi nimistösääntöjä ja loi kaavan, jota on mahdotonta käyttää. Geenipuusta kuitenkin nähdään, että on paljon enemmän lajeja kun perinteisesti on pidetty. Joten tällä hetkellä ei paljon kannata nimetä Helvelloja. Heillä on työn alla nyt ainakin lacunosa-ryhmän, toivottavasti paremmalla tuloksella kuin viimeksi.

Kiitos Stefan,

itseäni on yllättänyt kuinka paljon Suomen/Ruotsin/Norjan/Tanskan taksonomiat eroavat toisistaan. Tai ehkäpä on tullut katseltua juuri sellaisia hankalia lajiryhmiä joissa on paljon taksonomista epäselvyyttä ja uutta tutkimusta ja siksi lajilistatkin poikkeavat. Norjalaisilla varsinkin tuntuu olevan aika paljon omaa linjaa, esimerkiksi käy vaikka herkkusienet. Mutta myös Suomen ja Ruotsin välillä on paljon eroavaisuuksia ja kun yrittää hakea määrityksille apuja näiden naapurien lajiportaaleista joutuu usein vain entistä enemmän ymmälle. Nämä Helvellat ovat hyvä esimerkki tästä eikä ongelmat rajoitu lacunosa -ryhmään vaan tuntuvat menevän läpi suvun. Täytyy varmaan vaan nimetä havainnot parhaan kykynsä mukaan ja laittaa mukaan kuvia sun muuta dokumentointia.

Pariin otteeseen on kyllä ollut mielessä että voisi olla hyödyllistä jos laji.fissä olisi sukujen/heimojen yhteydessä pieni sepustus siitä mitä taksonomiaa on käytetty ja miksi ja sitten listattuna ne tärkeimmät julkaisut johon k.o. suvun/heimon taksonomia laji.fissä nojaa. Hommaahan siitä olisi tietty.

Agaricukset ja Helvellat ovat molemmat hyviä esimerkkejä suuresta sotkusta. Herkkusienten osalta tanskalaiset ovat yrittäneet päivittää Parran espanjalaisen monografian mukaan mutta ei se oikein toimi täällä pohjoisessa.

Norjalaiset ovat ainoat, jotka tietävät jotain herkkusienistä. He tukeutuvat monessa Kerriganin amerikkalaiseen monografiaan, ovat sekvenssoineet ja ollut paljon yhteydessä Kerriganiin. Tuloksena on runsaasti lajeja, joita tunnetaan vain Pohjois-Amerikasta ja Norjasta.