Pari sientä nimeä vailla

Tätä valkoista en osaa sijoittaa oikein mihinkään ryhmään. Kuvattu Sipoon Hindsbyssä purovarren rehevässä sekametsässä 26.08.2018.

Näitä kahta ruskealakkista lahopuulla kasvavaa olen mielestäni nähnyt kumpaakin ennenkin. Kuvattu Sipoon Hindsbyssä vanhassa rinnekuusikossa tuntemattomilta maapuilta 28.08.2018.

Ensimmäinen saattaisi olla sinipunahiippo (Mycena pura) joka voi joskus olla lähes valkea. Sen toki tunnistaisi hajusta. Tämä on nyt toki vain arvaus.

Toinen lienee isohietalammi (Flammulaster limulatoides).

Alin menee mattalakkeihin (Simocybe). Ehkä isomattalakki (S. sumptuosa).

Kiitos paljon Mikko.

Etsin tätä itsekin hiipoista mutta ei oikein tuntunut löytyvän sopivaa kandidaattia. Katsoin nyt mycena.no saitin selostuksen sinipunahiiposta ja kaikki kyllä tuntuu sopivan.

Isohietalakki tuntuu myös pikku nettikierroksen jälkeen ilmeiseltä.

Katsoin myös laji.fin listaamat viisi Simocybeä ja tuo S. sumptuosa taitaa olla niistä ainoa mahdollinen. Sitä olen kyllä nähnyt ja laji on ollut ulkonäöltä tuttu. Kuvasin Viikissä tänään tuota samaa lajia sellaiselta lähes maatuneelta pöllipinolta. Kosteusmuuntuva ja pitkä kasvukausi.

Kuvasin siitä vierestä ilmeisesti raidan maapuulta myös tällaisen nimeä vailla olevan (näitähän riittää, kiitos määritysavusta) joka saattaisi olla joku toinen Flammuslaster?

Nuo viimeisen viestin kaksi ylintä ovat kuitenkin mielestäni jotain haprakkaita. Mattalakit eivät taida kasvaa noin isoina ryhminä, niitä näkee yleensä yksittäin tai enintään muutaman kerrallaan. Lakin pintarakenne on myös erilainen, haprakkailla se on aika sileä kun tas mattalakit ovat tarkkaan katsottuna hienon mattanukkaisia.

Alin voisi mahdollisesti olla valjulaholakki (Tubaria conspersa), mutta en kuvan perusteella uskalla täysin varmistaa.

No kiitos taas, kunhan teen kaikki mahdolliset virheet vähintään pariin kertaan niin sitten ehkä jotain tulee opittuakin :slight_smile:

Ykkönen on hiippo, miksei voisi olla hyvin vaalea poimuhiippokin? Kakkonen, tulisi mieleeni koivuhelokka ja viimeinen on vanhoissa metsissä näkynyt haavan juurilla, jokin haprakas varmaan, mutta nimeä en sille vielä löytänyt! Eli kuvista tuli viimeisen sienen kohdalla mieleen Psathyrella spadicea haprakas?

Kiitos Esko,

pitää vaan jatkaa harjoituksia…

Katselin kuvia tuosta Psathyrella spadicea lajista ja on kyllä todella monimuotoinen ja kosteusmuuntuva laji. Muutamat kuvista olivat kuvaamani kaltaisia mutta sitten oli ihan toisennäköistä porukkaa myös tarjolla. Varmaan hyvä veikkaus ja itselleni joka tapauksessa lajina uusi tuttavuus tuo tupashaprakas. Yleinen laji sienioppaan mukaan ja sopii kuvaukseltaan ihan hyvin, mutta arvaan että näitä samankaltaisia on useita lajeja. Ehkäpä tuon haprakkaaksi uskallan nyt ainakin kirjata.

edit. löysinkin keskustelua tästä lajista/lajiryhmästä

Tuosta luntattuna myös kastanjahaprakas, Psathyrella piluliformis, voisi tulla tässä ehkä kyseeseen kun kerran kasvoivat lähes maatuneella pöllikasalla.

1 tykkäys

Eikös tuo “isohietalammi” pidä olla isohietalakki (F.limatoides)?