Pieni jalallinen sieni

Ehkä lehtipuulla, Ylöjärvi 13.4-24.



1 tykkäys

Hei,

ellei ole kevätlaji (Hymenoscyphus vernus, jonka läpikuultava jalka tummuu kuivuessa), niin voi olla jokin syksyllä pakastettukin tiimakka.

Tämän jalka oli lakkiin verrattuna ihan musta. Sieni oli tuore tai siis pehmeä, en vanno että tuore, mutta kuivui hetkessä ja kutistui tietty ihan pieneksi, enkä usko että taidot riittää näin pientä skooppaamaan.

Hei,

tosi pienten skooppaaminen on mielestäni helppoa, ne kun voi laittaa kokonaisina preparaattiin pinseteillä tai veitsen kärjestä veteen. Tosin kuivaneita kannattaa hieman liottaa ennen peitelasin päälle laittamista. Siis vähän reilummin vettä ensin lasille ja muutaman minuutin odotus. Tuoreitten kanssa homma on helpompaa ja vitaalitaksonomiset ominaisuudet eivät häviä, kuten kuivatuilla usein käy. Tiimakat tosin ovat yleensä jo sen verran isoja että niistä kannattaa ottaa leike, jolloin ne saa helpommin painettua levälleen. Yleensä vaikeinta on löytää kohde mikroskoopissa. Tarkistan usein paikan ensin pintamikroskoopilla tai luupilla. Hommaan ei siis kannata käyttää niitä isoimpia peitelaseja ja joskus käytän palojakin, jollon on pienempi alua etsiä kohdetta. Vitaalitaksonomiassa vesi on sulkuneste. Yleensä lisätutkimuksiin käytetään vain KOH:ia ja lugolia.

Ei pienten sienten skooppaminen ole sen hankalampaa kuin isojenkaan. Itse asiassa mielestäni helpompaa, kun ei tarvitse yleensä pilkkoa sientä ja ottaa näytteitä useasta kohtaa. Toinen asia on sitten sen näkemänsä tulkinta, mutta tekemällä oppii.

t: Marja

1 tykkäys