Pinnanmyötäinen maitohorsmalla, Ceraceomyces serpens, vahalämäkkä

Keräsin nämä 13.10 vanhoilta maitohorsman varsilta. Koetin eilen skoopata, mutta olisiko pakkanen paukkunut, sillä en löytänyt oikeastaan mitään ehjiä rakenteita.

Koska löytäessäni kuvittelin joksikin kääväksi ja kasvualusta on mielestäni mielenkiintoinen, ajattelin, että ehkäpä joku täällä tuntisi tämän kaltaisilla kasvualustoilla viihtyviä lajeja. Olen löytänyt joskus kääpää vadelmanvarsilta, joka kaksivuotisena ja semminkin kun varret voivat maatua useamman vuoden, on mielestäni melkeinpä puuvartinen,

Koetan muistaa tarkkailla aluetta ensi kesänä toivossa, että olisivat levittäneet itiöitään ympäristöön.

Kuvasta tulee mieleen Ceraceomyces suku, erityisesti C. serpens. Horsmalta en ole niitä koskaan kerännyt, mutta varmaan kasvaa niilläkin.

Hei Matti.

kiitoksia!

Mahdollisesti vahalämäkkä (på finska) siis, itselleni uusi. Ohitan yleensä tällaiset, kun tarjolla on aina jotain pienempää ja itseäni enemmän kiinnostavaa. Mutta putkiloilla näkee harvoin orvakoita, nahakoita tai kääpiä, joten koin tämän kiinostavaksi.

Terkkuja: Marja

Skooppasin tämänkin ja on Ceraceomyces serpens, vahalämäkkä. Ihan tyypillisen näköinenkin, vaikka luultavasti tämäkin laji sisältää useampaa lajia.
Oli ihan hyväkuntoinenkin vielä, joten teen siitä museonäytteen ihan tuon kasvualustan takia.

1 Like