Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Pumpulinpehmeä orvakka

Laitetaan tästäkin kysymys, kun tämä nyt ei oikein tunnu itsestäänselvältä.

Lehtipuun oksalta (mahdollisesti haapa) löytyi pienehköjä laikkuja täysin resupinaattista orvakkaa. Rakenne pumpulinpehmeä samaan tapaan kuin leppäpoimukalla, alle millin paksuinen. Mietin leppäpoimukkaa ja kelmukkaa, mutta niillä luulisi olevan jotain lakkimaisia muotoja, tämä oli täysin resupinaattinen. Parhaana arvauksena on tässä vaiheessa vahalämäkkä (Ceraceomyces serpens), josta on ainakin yksi hyvin samannäköinen kuva. Mietityttää vaan, pitäisikö sen olla tukevampi ja paksumpi.

Aika tuoreen näköisiä olivat, joten vaikuttivat tämän vuotisilta. Tosin kasvoivat oksiensa alapinnalla joten voivat olla viettäneet talven siellä suojassa hangen alla.

Mites pehmikkä sopisi tähän?

Jokin Ceraceomyces (Lämäkkä) voisi kyllä olla… Entäs Leppäpoimukka (Plicatura nivea)? Se taitaa vain olla vaaleampi, ainakin mitä itse sitä havannoinnut.

Normaalisti lakillinen laji saattaa kasvaa oksan alapinnalla täysin alustanmyötäisenä, joten ei kannata hylätä leppäpoimukkaa lakittomuuden perusteella. Pumpulinpehmeys puhuisi sen puolesta.

Äkkiseltään ensimmäisessä kuvassa näkyy nykerömäiset lakit (kuva ylösalaisin). Plicatura nivea mielestäni.

Kiitos kaikille, onhan tuossa tosiaan jonkinlaista lakintynkää joka jäi itseltäni huomaamatta. Itiöemän rakenne tosiaan tukisi leppäpoimukka-ehdotusta.