Pinnanmyötäinen, Kermaraspikka

Ohuella lehtipuun laho-oksalla (maassa).
Tuoreena joustavan tanakka, näyte kuivuttuaan viilamaisen karhea ja väri muuttunut paljon keltaisemmaksi (okra) kuin tuoreena.

Ei kääpä, mutta ei oikein orakaskaan…onko ehdotuksia?

Olen nähnyt joskus tämännäköisenä alkuna myös kermaraspikkaa. Sitä en kuitenkaan ehdota, vaan ennemmin jotakin rypykkää, orarypykkä on yksi ehdokas?

Kermaraspikka voisi hyvinkin olla, nuorena kasvustona. Samalta alueelta sitä löytänyt. Itsellä löytyy näyte Kermaraspikasta “vanhempana”, mutta rupesin lopulta epäilemään onko tuo kuvan olio sitten kuitenkaan raspikkaa. Vanha näyte on nimittäin paljon pehmeämpi, tosin onhan siinä hampaisemmat kasvustot.
Yritin googlailla tuota Orarypykkää, kun omista kirjoista ei sitä löytynyt, mutta enpä nyt oikein tolkkua asiaan saanut. Jotkin kuvat kyllä näyttivät samantapaisilta.
Ärsyttävästi tämä yksilö ruvennut mieltä vaivaamaan…

Mielenkiintoista lukea, miten ihmisen vie mennessään ikuinen tiedonnälkä! Näin se on ollut minullakin, vuosikymmeniä. On kuitenkin nöyrästi todettava, ettei kaikkiin vastausta saa! Viimeisen viestisi jälkeen Ossi, katselin omiakin kuviani juuri kermaraspikasta ja huomasin hyvin paljon samannäköisyyttä sinun kuviesi kanssa. Jos tohtisin sanoa, melkeimpä identtiset. Eli tällä haluan sanoa vähän kiemurrellen ja kaarrellen, että annan varauksetta ääneni kermaraspikalle! Tutkikaa nyt ihmeessä siitä näyte!

Naskalirypykkä, Phlebia aurea, olisi yksi mahdollinen, johon ensin vertaisin. Kermaraspikalla on yleensä litteät piikit ja tällä ei, siksi luulen, että ei ole sitä. Laita katsottavaksi niin katsotaan mikä se on.

Tuumailin pitkään onko ns. asiallista tällä foorumilla tuumailla aatoksia mitä tuosta Eskon viestistä tuli mieleen mutta muutama sananen.
Itse olen liittynyt tänne äskettäin sen vuoksi että saisi mahdollisesti määritysapua ongelmallisiin lajehin. Eli lähes kaikeen. Oma tavoitteena yrittää kartoitta tietyn alueen lajeja, kaikkea mahdollista.
Ja se on parhaimillaan vienyt mennessään…onhan se sitä Eskon mainitsemaa tiedonnälkää, faktaa jostain lajista…edes hajua mikä jokin voisi olla. Enkä tarkoita sitä että kaikki lajit pitäisi määrittää tarkalleen, sehän on mahdotonta (joskin ärsyttävää)…mutta se apu mitä tähän mennessä on saanut tältä foorumilta on ollut…kannustavaa.

Osku

2 tykkäystä

Sain näytteen ja tarkistin sen. Selvä kermaraspikkahan se oli eli aavistukseni oli ihan väärä. Kuivana väritys ihan kuin pitääkin, ainoa ero tyypilliseen on se, että piikit vähemmän litteitä kuin yleensä. Johtuneeko siitä, että on kasvanut alapinnalla. Puun kyljessä piikit ovat normaalisti hyvinkin leveän talttamaiset. Mutta näistä tapauksista oppii koko ajan. Onneksi on tuo skooppi, muuten jäisi hyvinkin paljon epäselviä tapauksia mieltä kaivelemaan.

1 tykkäys