Kittikääpä?

Kuvasin tämän 13.01.2018 Glimsinjoen varresta Espoon Jorvissa. Jokivarressa oli sellaista epämääräistä kädenpaksuista “pajurytöä” , tämä kasvoi rydössä mutta maastossa arvelin että tuomella. Kääpäkirjan kuvaus kasvutavasta sopisi aika hyvin kittikääpään, oli sellaisia sentin parin laikkuja rungolla ja sitten muutama tällainen laajempi kasvusto jossa laikut olivat yhdistyneet ja “pillistö” oli kasvanut syvyyttä. Pienemmissä laikuissa oli sellaista ruusukemaisuutta mitä tuossa ylävasemmallakin näkyy.

Aivan vieressä tai osana samaa kasvustoa kasvoi sitten tällaista versiota jonka ajattelin olevan tuoreempaa kittikäävän kasvustoa, mutta vähän kyllä sormi suussa näitä saa ihmetellä, eli voihan tuossa olla kaksikin lajia - mesipillikääpä ja kittikääpä? Menee kyllä arvailuksi ja lajien heittelyksi, mutta eikös tuossa nyt ainakin se kittikääpä ole tässä alla?

Jonkin matkan päässä jokivarressa toisessa “pajurydössä” kasvoi sitten samanoloista kasvustoa, mutta tämä oli kuitenkin selvästi mielestäni erilaista ja ajattelin että kyseessä on jokin toinen laji enkä nyt arvaa edes onko kyseessä kääpä vai esim kermaraspikka joksi tätä mielessäni vähän mallailin.

Ylemmästä kuvasta tuli ensin mieleen rosokääpä, mutta alempi viittaa enemmän rytökääpään (Schizopora radula eli entinen Hyphodontia radula). Ainakin, jos nämä ovat samaa kasvustoa. Pystypinnalla nuo pillit menevät hampaisiksi ja siksi näyttää aivan erilaiselta.
Viimeisestä kuvasta veikkaisin pikkuhampikkaa, Steccherinum oreophilum. Kermaraspikalla on normaalisti litteämmät piikit.
Nämä kaikki pitäisi vielä varmistaa skoopissa, nämä ovat vain kuvista ensin mieleen tulleita arvauksia.

1 tykkäys

Paljon kiitoksia Matti. Näiden kanssa taitaa vierähtää tovi ennen kuin niihin jotain tolkkua saa, mutta mikäs sen mukavampaa, ei ainakaan heti lopu ihmeteltävä metsistä. Kun nyt aluksi saisi jonkun otteen tuohon systematiikkaan joka tuntuu näin kääpäkirjan selailijan vinkkelistä kovasti hankalalta hahmottaa.