Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Pikkukarakka, pikkuhampikka, Irpex oreophilus ?

Tämän sienen löysin jo muutamia vuosia sitten, eräältä raidan liekopuulta. Olen käynyt katsomassa sitä joka syksy ja kuvannut aina uuden itiöemän. Aina tuo kasvusto on ollut hyvin pienikokoinen eli vain muutamia senttimetrejä suurimmillaan. Tämän päivän kuvassa oleva laikku on noin (5x5 cm, ei mitattu, vain arvio).
Tätä laikkua ei ole tutkittu mikroskooppisesti, joten tuo laji on epävarma, eli oma arviointini aikaisemmista vastaavista itiöemistä. Yksinkertaisesti en ole raaskinut ottaa näytettä, sillä samalla tuhoutuisi tuo kasvusto kokonaan. Enkä sitä ottanut nytkään! Tiedän, että olette tästä montaa eri mieltä? Maitohampikkaa on turha tarjota vaikka uskonkin, että senkin kannattajia löytyy? Toki se voi olla jopa oikea ehdokas, kun ei ole tarkempaa syyniä tehty!

Pikkukarakka%2C%20pikkuhampikka%2C%20(Irpex%20oreophilus)%20%20%20DSCN0382

Tämä on niitä tapauksia, jotka ei selviä ilman näytettä. Ihan hyvin voit raapaista siitä osan, Saa sen siitä määritettyä ja laji jää kyllä jatkamaan kasvua. Ihan kuin tatteja poimisit, sama vaurio sienelle.

1 tykkäys

Hei,

todellakin näkemämme sieni on yleensä sienirihmaston itiöitä tuottava osa. Varsinainen rihmasto on tässä tapauksessä levittäytynyt puun sisään ja säilyy siellä sen aikaa, kun olosuhteet ovat suosiollisia tai ei tule häviötä taistelusta elintilasta jollekin muulle lajille. Toki, jos tietää lajin harvinaiseksi, kannattaa rajoittaa näytteen ottoakin, jotta laji saisi mahdollisimman paljon itiöitä yrittämään löytää sopiva kasvualusta jatkamaan sukua.

Marja

1 tykkäys