Hypoxylonia tai vastaavaa

Pari hieman normisyylistä poikkeavan oloista.

Tukevalla lehmuksen pöllillä tuollaisia kiiltävänmustia laajoja kasvustoja koko pölkyn pituudelta

Tuomen maapuulla myös koko puun pituudella tällaisia hennon vaaleanharmaanruskeita syyliä

Onpas tosi kiintoisan näköinen tapaus tuo lehmuksen pyreno. Ei mielestäni näytä HYpoxylon-porukkaan kuuluvalta. Tulee mieleen jopa suku Camarops. Olisko mahdollista saada näkyviin halkileikkauskuva?

Tuo tuomen laji vois olla jokin Hypoxylon. Tosin niin nuorena, että kotelopullot stromassa eivät ole vielä kehittyneet.

Kiitos Unto, kuvaan tuosta halkileikkauksen kunhan pääsen taas käymään paikalla.

p,s. etsiskelin myös pikkuisen poimumassikkaa ja sitä löytyikin kolmelta eri paikalta Auroran puistossa muutaman sadan metrin päässä toisistaan. Yksi kasvualusta oli tammi, yhdestä en päässyt selvyyteen (luultavasti tammi) ja löytyi tuo myös yhdeltä lehmuksen maapuulta.

Hain näytteen tuosta erikoisemmasta ilmeisesti lehmuksella kasvavasta ja kuvasin sen poikkileikkauksen. Tuo pinta on kovaa ja rapeaa ja sitä oli vaikea leikata edes mattoveitsellä. Tuon mattomaisen kuoren paksuus on keskimäärin noin 5 milliä ja se tuo kyllä aika hyvin mieleen asfaltin. Heti pinnan alla oli tuollaiset pyöreät lokerikot, kuten ainakin joillain hypoxyloneilla.

Nettitutkimusten perusteella olen melko lailla varma että kyseessä on Keski-Euroopan puistoissa pahaa tuhoa tekevä ja Suomeen kait vasta viime aikoina rantautunut karstasyylä (Kretzschmaria deusta).

Olenpa samaa mieltä. Karstasyylältä näyttää. Olen nähnyt vain kerran ; puistovaahteran tyvellä Tampereella.

1 tykkäys