Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Ruskea hytykkä nimeä vailla

Kuvasin tämän Auroran puistossa Espoossa 14.10.2017. Hytykkä kasvoi sellaisella reilun kädenpaksuisella oksattomalla ja kaarnattomalla suoralla maarangalla jonka puulajia en osaa sanoa vaikka sitä maastossa yritin pohtia. Ympärillä kasvoi ainakin pähkinäpensasta, vaahteraa, raitaa, kuusta, voi olla että mäntyäkin oli.

Tuolla rangalla kasvoi runsaasti nystyhytykkää jotka olivat kaikki yksivärisen tummia ja nystyisiä eli ihan normikasvustoa jota näkee nyt hyvin paljon sopivissa biotoopeissa. Näiden keskellä oli aivan samoloinen noin 15 cm levyinen nystyinen hytykkä joka oli vaalean ruskea. Kaipa tämä on mäntyhytykkä tai nystyhytykkä, mutta väri ei sovi oikein nystyhytykkään ja nystyt eivät kai sovi mäntyhytykkään. En ainakaan keksi mitään muita lajeja tähän. Kävin vielä kurkkaamassa hytykät uudestaan kuukauden kuluttua ja näky oli aivan sama, mustia nystyhytyköitä ja keskellä niitä tämä vaaleanruskea tapaus.

hytykka814102017auroravalmismini

hytykka914102017auroravalmis2mini

Entäpä rustohytykkä, Exidia cartilaginea?

1 tykkäys

No kiitos Mikko, tuohan se tietysti on! Laji.fi ei vielä avaa Exidia sukua, pääsi jotenkin livahtamaan tuo rustohytykkä muistin pimeälle alueelle.

Mullakin tuli tuo rustohytykkä mieleen, ja myös koivuhytykkä joka on kanssa ruskeansävyinen; kumpaakaan en tarkemmin tunne.

Rustohytykältä (Exidia cartilaginea) tuo näyttää! Tärkeimpiä maastotuntomerkkejä on kasvaminen koivulla, ulkoreunan hienoinen ripsikarvoitus ja itiöemän irrallisuus kasvualustasta. Koivuhytykkä on myös koivulla kasvava. Ulkoreuna on kalju. Koivuhytykän pallerot ovat usein pienempiä ja i.e tiukemmin kiinni alustassaan.

Kiitos JuuSo ja Esko. Kun originaalia oikein tarkkaan tihrustaa näkyy tällä reuna-alueilla sellaista aivan mikroskooppisen pientä ja lyhyttä karvan tynkää. Ei mitään varsinaista ripsikarvoitusta kuitenkaan. Ja itiöemä näyttäisi myös olevan pikkusen irti alustastaan ainakin alareunastaan.