Kävin tänään Kuusistossa laajaa muutaman vuoden vanhaa ryteikköiseksi jätettyä hakkuualuetta läpi ja maasieniltä löytyi muutama mielenkiintoinen tapaus. Suurimmalle osalle uskoisin että löytyi nimet.
-
Nystyhytykkä – Exidia nigricans
Koivun oksalla/maapuulla
-
Kantohytynupikka – Ascocoryne sarcoides
Koivun maapuulla runsaana
-
Lakkakääpä.
Ensimmäistä kertaa tämän bongasin, mutta jalallisena lienee aika selvä…? Tuntemattoman kannon juuressa kasvoi. Vähän vanha yksilö, tietääkö joku haittaako se tämän käyttöä jos lähtee vaikka jotain teeuutetta tekemään?
-
Keltavinokas?
Vinokkaat ovat lajitasolla minulle vielä aika vieraita kun harvemmin niihin törmään. Tämä kasvoi melko kookkaana, yli 10cm, tuntemattomalla kannolla (ehkä joku osaa kuvasta arvata kannon lajin). Jalka lyhyt ja pitkäjohteinen.
EDIT: rustovinokas
Vielä pari epävarmaa samasta erästä jotka eivät maapuulla kasvaneet:
- Nuijakas. Muodoltaan iso-tai pikkunuijakkaan näköinen mutta selvästi purppurahäiveinen väritykseltä. Metsässä ajattelin suoraan että olisi siksi purppuranuijakas, mutta kotona katsoessa purppuranuijakas onkin aika erinäköinen. Toisaalta en muissa nuijakkaissa näe tuota punertavaa/violetin sävyä… mikähän laji mahtaa olla kyseessä? Melko kookkaita, mutta noin 10cm siinä rajoilla parillakin lajilla.
EDIT: pikku/taiganuijakas
6 Punaruskea haarakas?
Punaruskea tiivinä kasvava haarakas hakkuuaukealla. Harkitsin löyhkäsilokkaa mutta sillä ei näytä olevan näin piikkimäiset muodostelmat. Toisaalta sivuprofiilissa on paljon samaa, että olisiko kuitenkin…?
EDIT: löyhäsilokka