Siphoptychium violaceum Suomessa

Syksyn kuvasaalista peratessa yksi limasieni aiheutti hieman hämmennystä, Kuvasin tätä viime lokakuussa sekä Helsingin Mustavuoressa että Porvoon Stensbölen vanhassa metsässä. Kummassakin tapauksessa pitkälle lahonneilta kuusen maapuilta. Tässä pari kuvaa

  1. Stensböle 19.10.2021

  1. Mustavuori 05.10.2021

Tällä on läkkisen mieleen tuova habitus mutta kutusen putkimainen itiöpesäkkeistö. Itiöt myös viittaavaat jonnekin kutusten suuntaan.

Laji.fistä löytyi myös kolmas havainto tästä detattuna iNatissa läkkiseksi, mutta tällä hetkellä se on nimellä kutunen tietokannassa, sekin 10/2021 Mustavuoresta.

Aikani näitä arvottuani akselilla läkkinen - kutunen laitoin kyselyä lajista ja Dmitry V. Leontyev ehdotti sukua Siphoptychium ja siellä lajia S. violaceum. Laitoin Leontyeville lisää kuvia kaikista kolmesta havainnosta ja hän määritti ne lajiksi Siphoptychium violaceum.

Tämä on kovasti ittensä näköinen laji ja melko kookkaana lajina helppo huomata. Tuntuu viihtyvän kuusen pitkälle lahonneilla maapuilla. Voipi olla että havaintoja on enemmänkin mutta lajia ei ole tunnistettu tai on kirjattu esim. läkkiseksi. Lajia on havaittu Norjassa ja Pohjois-Venäjällä. Ruotsista on myös yksi ilmeinen havainto viime syksyltä.

Dmitry V. Leontyev et. al. ovat selvitelleet näiden kutusen sukua olevien ja lähilajien taksonomiaa ja julkaisseet useita revisioita sukuun Tubifera. Siphoptychium violaceum kuvattiin tässä Mycologian artikkelissa.

Minulla on tuo artikkeli PDF:nä.

1 Like

Hei,

hienoa!

Taisit todellakin saada tehdä töitä tätä selvitellessäsi. Joskus määrityksen saaminen on todella hankalaa ja pitää uskaltaa ottaa yhteyttä alan asiantuntijoihin. Dmitri on muuten muistaakseni ukrainalainen…

t: Marja

Kiitos Marja

uudempi tieto on aika lailla artikkeleissa ja ne artikkelit on usein maksumuurien takana. Muutamaa olen pyytänyt suoraan kirjoittajilta ja joskus onnistaakin kuten nyt kun Leontyev oli kiltti ja lähetti pdf:n tuosta Siphoptychium artikkelistaan.

Leontyev on selvitellyt myös Tubifera ferruginosa lajikompleksia ja tuo artikkeli löytyy netistä pdf:nä.

https://www.researchgate.net/publication/280693010_A_critical_revision_of_the_Tubifera_Ferruginosa_complex

Siellä olisi kuvattuna Tubifera montana jonka luulisi löytyvän Suomestakin. Täytyypi yrittää etsiä…