Tubifera montana

Kutusten suvussa on tapahtunut aika paljon sitten limasienikirjan ilmestymisen 2012. Tubifera casparyi (ei Suomessa) on jaettu kolmeen lajiin ja siirretty sukuun Siphoptychium. Yksi näistä eli S. violaceum on jo löytynyt Suomesta (kaksi havaintoa Helsingin Mustavuoresta ja yksi Porvoon Stensbölestä). Toinen laji eli Siphoptychium reticulatum on löytynyt Norjasta ja löytyy varmaan täältäkin lähivuosina. Kutunen (Tubifera ferruginosa) on myös jaettu useampaan lajiin jotka esitellään tässä artikkelissa

https://www.researchgate.net/publication/280693010_A_critical_revision_of_the_Tubifera_Ferruginosa_complex

Näistä uusista lajeista lähialueilta on löytynyt T. montana ja T. applanata. Kävin läpi omat kuvani kutusista ja löysin melko lailla ilmeisen T. montanan. Harmittavasti tästä ei ole näytettä.

Tuossa Leontyevin artikkelissa on hyvä kuvakooste näistä uusista lajeista. Kannattaa tarkistaa omat kuvat kutusista. Tietoa näiden uusien Tubiferojen esiintymisestä Suomessa ei ole. Luultavasti täältä kuitenkin löytyy T. ferruginan eli kutusen lisäksi ainakin T. montana ja T. applanata, ja voi tietty löytyä muitakin kun ne vaan opitaan tuntemaan.

2 Likes