Tubifera montana löytyi Suomesta

Kirjoittelin tästä lajista joku aika sitten arvellen sen voivan löytyä Suomesta

Nyt sitten löysinkin T. montanan itse 18.06. Helsingin Vanhankaupunginlahdelta, Mölylän vanhasta metsästä. Tässä pari kuvaa lajista eri kehitysvaiheissa. Ensialkuun keltainen, sitten oranssi ja parissa päivässä muuttuu tuosta violetinmustaksi.

Lopulta itiöpöly värjää tuon vielä suominimeä vailla olevan kutuslajin vaaleanruskeaksi. Alla kaksi viimeistä kuvaa siis kuvattu kotona näytteestä kun nuo aikaisemmat kuvasin pelipaikalla kuusen sammaloituneelta kannolta.

Tubifera montana on varhainen laji jota voi löytää jo alkukesästä kun kutunen eli Tubifera ferruginosa on enemmälti myöhäisemmän kesän ja syksyn laji. Eli jos nyt löytää vähän outoja kutusen tapaisia niin on hyvät mahkut montanaan.

Tämä oli aika helppo määrittää mutta sain vielä vahvistuksen lajista Yuri Ishchenkolta. Lajista on aikaisempia havaintoja aika vähän. Edvin Johannesen raportoi 2020 kaksi keräystä Norjasta ja kirjoitti “it has previously only been reported from Ukraine, Russia, Germany and USA (Leontyev et al. 2015; Prylutskyi, 2017).”

4 Likes