Limasienen lättänät ladolla [Tubifera magna]

Eilen aamulla löysin Keiteleeltä nämä vasta nousseet limasienet. Ne olivat ikivanhan lahon ladon pystyseinällä. Parinkymmenen metrin etäisyydellä näistä löytyi toukokuun lopulla silkkityynysiä samanlaiselta paikalta. Ensin tulivat silkkityynyset mieleen, mutta nämä kuvien limasienet ovat latuskaisia ja eri värisiä. Tuon suurimman pituus on peräti 9 cm ja paksuus 1, 5 cm. Kuvan 5 yksilö on pituudeltaan 7 cm ja paksuudeltaan 0,5 cm.
Kuvat 1 ja 2 on otettu eilen ja loput kuvat tänään perjantaina. Joskus olen löytänyt paranvoin, joka oli aika suuri kooltaan, mutta ei sekään vetänyt vertoja tuolle suurelle lättänälle. Eilen illalla satoi kaatamalla, mutta onneksi nämä säilyivät. Onko veikkauksia tai peräti tietoa näiden lajista?


Kuva 1


Kuva 2


Kuva 3


Kuva 4


Kuva 5

On todella mielenkiintoinen. Tulee vahvasti mieleen Tubifera applanatan mahdollisuus. Toivottavasti tuo saa kypsyä ja saat kypsästä näytteen. Applanata puuttuu vielä Suomen listalta mutta kuuluu niihin odotettuihin uusiin lajeihin. Julita Klusa löysin Latviasta applanatan juuri äskettäin Latvialle uutena aivan vastaavasta paikasta hirsirakennuksen seinustalta. Lajin kuvasi Leontyev 2015, tässä kuvakaappaus kyseisestä artikkelista applanatan alkupään kehitysvaiheesta.

Muuttuu tuosta ruskeaksi ja pintaan tulee “kennokuviota”

Itse en ole koskaan lajia nähnyt ja muitakin mahdollisuuksia on tai voi olla. On niin alkuvaihetta vielä että paha esittää muita kuin arvauksia tässä vaiheessa.

Skooppaus on tarpeen koska esim. itiökoko on keskeinen tuntomerkki. Lisäksi jos olisi applanata ja siis Suomelle uusi laji vaatii Suomen listalle hyväksyminen hyvän dokumentaation ja mielellään näytteen.

Pitääpä käydä päivittäin tarkkailemassa. Paikka on onneksi lähellä. Maanantaihin asti täällä on poutaa joten sade ei ainakaan heti pääse tekemään tuhojaan. Öttiäiset ovat sitten eri asia, mutta eivät nekään näin isoja limasieniä hetkessä syö.

Lauantain kuvia. Kuvien ottamisessa on käytetty salamaa. Todellisuudessa limasinet olivat hieman ruskeamman värisiä.


Kuva 6


Kuva 7


Kuva 8

Selvästi tummemmaksi on näiden limasienien pinta muuttunut eilisestä. Kuvan 10 limasienen pinnassa näkyy pisaramaista kuviointia. Väri ei ainakaan muistuta Leontyevin limasienien värejä tai voivatko värit vaihdella? Ovatko nämä sitten ollenkaan Tubifera applanatoja?
Sienipallokkaat olivat myös paikalla. Jäin miettimään, että missä vaiheessa otan näytteen. Voisin ottaa tuon kaikista pienimmän talteen. Saako sen pystysuunnassa halkaista ja tutkia rakennetta ennen kuin lähetän tutkittavaksi. Onko sinulla ehdotuksia Henri?


Kuva 9


Kuva 10

Näyttää kyllä jo niin kypsältä että näytteen voi ottaa. Itse ottaisin tuosta ylemmän kuvan eetaaliosta esim nätisti leikkaamalla sen ylemmän pallukkaosan näytteeksi. Samalla näet minkäläinen sisärakenne on. Puualustaa ei varmaan saa mukaan joten mahdollisimman siististi sen pallukkaosan vaan irrottaa puusta ja koittaa katsoa ettei sienipallokkaita tullut mukaan. Sitten vaan antaa sen kuivua/kypsyä jossain pienessä rasiassa.

Olen kyllä yllättynyt jos tuo ei ole Tubifera magna tai applanata.

Otin talteen sen pienimmän eetaalion, läpimitta vajaa 3 cm. Veitsellä halkaisin ja tässä kuva. Ainakin neljä sienipallokasta kömpi esiin eetaalion kätköistä. Sen suurimman sisällä oli varmaan moninkertainen määrä. Kyllä tämä Tubiferalta vaikuttaa. Toivottavasti on ehdottamasi applanata. Katselin netistä vielä uudelleen Leontyevin laittamia kuvia tästä lajista. Osa oli saman värisiä kuin nämä Keiteleen limasienet. Nyt näyte on kuivumassa 25 asteen lämpötilassa. Huomenna iltapäivällä laitan postiin.

Lähetin näytteen Henrille ja laji selvisi muutamassa päivässä. Kyseessä on Tubifera magna. Tämä on toinen havainto Suomesta. Euroopan havaintoja on alle kymmenen.

Limakoita nousi esiin myöhemminkin. Kaiken kaikkiaan ladon lahoilla hirsillä oli kymmenen pseudoeetaaliota. Suurin oli pituudeltaan 9 cm ja pienimmän halkaisija hieman yli sentin.

Kiitos Henrille määrityksestä.

3 tykkäystä