Iso hytykkä omenapuulla

Turku, Ilpoinen 5.2.2025
Vanhalla omenapuulla. Onko tammihytykkää vai mitä? Nystyhytykkää vieressä myös
Varttuneita tammia lähellä

Tämä on se tammilla yleensä kasvava Exidia. Nimien osalta on sekavaa koska esim Ruotsin artfaktassa Laji.fin nystyhytykkä, Exidia nigricans, on nimeltään Exidia glandulosa ja laji.fin tammihytykkä, Exidia glandulosa, on Exidia truncata.

Laji.fissä tuo on siis tammihytykkä, Exidia glandulosa. Tavataan tammen lisäksi harvemmin myös muilta lehtipuilta.

Kiitos
Ihmettelin kans kuvahaulla hakiessani kun oli nystyhytykkää suomeksikin samalla tieteellisellä nimellä. Sekaannuksia tulee varmaan havaintoja ilmoitettaessa…

Tammi ja nystyhytykän lisäksi oli tätä, onko tämä koivuhytykkä vai onko nystyhytykkä nuorena(?) tämän väristä?

Tämä on koivuhytykkää tai rustohytykkää. Hankala lajipari, pieniä eroja itiöissä. Jos ei ole koivun oksa niin sitten rustohytykkää. Koivulla voi olla kumpaa vaan. Nystyhytykkä ei ole tietääkseni koskaan ruskea.

Olivat siis samalla omenapuun oksalla, ihan vieressä tammihytykkää ja nystyhytykkää

Minulla on mielikuva että rustohytykälle on tyypillistä värittömät alueet itiöemien reunoissa ja se on punertavan kellanruskea muuten. Koivuhytykkä taas olisi enemmän yksivärinen (FTE:n mukaan “more pure brown”). Ulkonäön perusteella laittaisin tämän rustohytykäksi.

Kun korjattiin vanhoja virheitä kävi niin, että tammella kasvava laji sai nimekseen E. glandulosa. Toinen laji (entinen glandulosa) on oikeasti E. nigricans.