Heinävesi 3.11.2021 - metsäretken kuvista löytyi vielä tämä vaalea “hyytelö” - toiset, tummemmat määritettiin nysty- ja rustohytykäksi, voisiko tämä olla joku muu esim. loishytykkä? Kiitos!
Nämä tällaiset yksittäiset, selvästikin pienehköt, vaaleat itiöemät on hankalia tunnistaa valokuvista, koska lopullista kokoa ei varmuudella tiedä ja moni laji voi nuorena olla samalla tavalla valkea.
Loishytykkä loisii verinahakalla ja useimmiten (ei kuitenkaan aina) jossain samassa oksassa on näkyvillä ainakin edellisvuotisia vanhoja verinahakan itiöemiä. Maastossa laji on helppo tunnistaa siitä, että se on kosketettaessa pinnalta niljakas, mutta ei samalla tavalla hyytelömäisen löllyvä, kuin useimmat muut samankokoiset hytykät, vaan kovan ytimensä takia enemmänkin kiinteältä tuntuva. (edit. siis nuorena sellainen napakalta ja suhteellisen kiinteältä tuntuva, vanhemmiten sekin toki muiden sienten tapaan muuttuu limaiseksi ja löllyväksi.) Itse olen löytänyt sitä vain mäntyjen maaoksilta, mutta eiköhän lajille kelpaa myös muutkin verinahakan vaivaamat puut.
Rustohytykkäkin voi olla nuorena tuon värinen. Tavallisesti sitä kuitenkin kasvaa runsaasti samalla lehtipuun maapuulla ja yksittäiset itiöemät kasvavat enemmän tai vähemmän toisiinsa kiinni niin, että kasvusto näyttää laajalta yhdeltä itiöemältä.
Myös mäntyhytykkä voi olla joskus tuon värinen, se kasvaa havupuilla. Se voi kasvaa tuolla tavalla myös yksittäisenä itiöemänä.
Tuo siis voi olla loishytykkä, mutta vaihtoehtoja on muitakin.