Vinopoimukka Plicaturopsis crispa? [leppäpoimukka Plicatura nivea]

Kuvasin eilen 23.3.2021 Oulun edustalla Kraaselin saaressa tällaisia pieniä itiöemiä rannan koivikossa. Se muistuttaa kovin Laji.fi:n vinopoimukkaa Plicaturopsis crispa, mutta lajista ei ole aiemmin havaintoja näillä seuduin. Miltäpä näyttää asiantuntevampiin silmiin?

Olisiko ihan vain huonokuntoinen Plicatura nivea?

Niin minäkin ajattelin, enkä ottanut näytettä. Mutta sitten tuli tuo Plicaturopsis vastaan…

Paulin kanssa samaa mieltä, ylivuotinen P. nivea. Aika sileältä tuo alapinta vaikuttaa. Crispalla on voimakkaan säteittäisesti poimuttunut alapinta. Näin yhden näytteen siitä viime vuonna ja oli kyllä muutenkin tanakamman tuntuinen kuin nivea.

Vinopoimukan alapinta on aika omanlaisensa. Sitä löytää kyllä talvella, alla oleva on kuvattu ihan priimana tammikuun lopussa. Kuvassasi oleva laji on vähän oudon näköinen, mietin voisiko se olla jotain muuta kuin tuo kannatusta saanut P. nivea.

Kiitos kommenteista. Pitänee ottaa ohjelmaan hiihtoretki Kraaselin saareen jos tulee vielä sopivia kelejä, ja hakea näyte tuosta sienestä. Tarkistan myös oliko se koivussa vai lepässä… Kasvaako Plicatura nivea muussa puussa kuin lepässä?

Tuossa hämää selvästi kaksivärinen alapinta ja keltainen väri. Katsoin omat kuvani ja googlailin myös enkä löytänyt vastaavia kuvia leppäpoimukoista. Toki talvi on voinut muuttaa värit, mutta onko varmaa ettei tuolla ole pillejä? Kuvasta alapinnan rakennetta ei oikein näe.

FTE:ssä (Fungi of temperate Europe) leppäpoimukasta sanotaan että lähes pelkästään lepillä ja enimmäkseen harmaalepällä. Sienioppaassa sanotaan että kuolleissa ja melko ohuissa lehtipuiden ja -pensaiden laho-oksissa ja varsissa.

Oman kokemukseni mukaan leppäpoimukka on yleinen täällä Helsingin rantametsissä missä harmaaleppää ei esiinny. Sitä löytää ihan loppusyksystä juurikin epämääräisiltä lehtipuiden maaoksilta mutta myös järeiltä maapuilta. Näistä ei vaan pysty oikein puulajeja yleensä varmasti tunnistelemaan. Koivulta en sitä kyllä muista koskaan löytäneeni enkä myöskään elävän puun rungolta kuvasi tapaan. Kuvasi puulaji ei kyllä tuo mieleen koivua?

Varmaan kaukaa haettua mutta voisiko tuo olla voikääpää, joka kylläkin esiintyy lepänkäävän seurassa.

Voikääpä on varsin harvinainen Oulun seudulla enkä ensimmäisenä lähtisi sitä veikkaamaan. Kuvissa alapinta näyttää aika sileältä myös zoomaillessa. Puu ei minunkaan mielestäni näytä koivulta. Luulen, että talvi on vain tehnyt tepposet poimuille ja kyseeessä on leppäpoimukka.

Heip. Pääsin tänään käymään uudelleen Kraaselissa pakkasyön jälkeen. Sieni olikin vaikea löytää, kun oli pienempi kuin muistin - isoimman itiöemän leveys on vain 7 mm. Tässä kuitenkin lähikuvia siitä, jossa näkyy poimutuskin. Puu oli kuin olikin harmaaleppä. Mukana kuvissa on näyte toisestakin pökkelöstä vertailuksi, siinä oli isompia itiöemiä. Voin toimittaa näytteen tarvittaessa Matille, kun itselläni ei ole nyt pääsyä mikroskoopille, mutta taitaa tosiaan olla ihan tavallista P. niveaa molemmissa pökkelöissä.

Jäljempien kuvien perusteella sopii P. niveaksi.

Puulajeista: on melko tavallista löytää molempia samalta rungolta tai kepiltä. Nivea ehkä mutu-tuntumalla yleisempi lepillä, crispaa löytyy usein koivulla, pihlajalla ym kovemmilla puilla. Mutta crispa myös pajuilla, ja nivea yleinen pihlajalla jne.

Crispa on pk-seudulla tosiaan nykyään varsin yleinen laji, jostain syystä. Jos on vaikka niin, että taajamissa lämpösaareke-ilmiö on lajille edullinen, niin varmaan löytyy jatkossa useammin myös muista isommista kaupungeista.

Kiitos Pyry.