Oudompi vinokas

Viime heinäkuussa Pieksämäellä laajassa hevosenlantakompostissa jossa siis mukana olkea ja jotain puusilppua ja heinää. Maastossa tuli mieleen korvavinokkaan mahdollisuus mutta joku muu laji tässä on kyseessä. Liituvinokas olisi toinen tämän näköinen mutta itiöt eivät sovi.

Keilokystidejä en löytänyt vaikka kovasti etsin, ei siis varmaankaan mikään Crepidotus. Itiöt 6,3 - 8 x 3,7 - 4,1. Heltat kuivuneet kauniin okrankeltaisiksi, itiöemät olivat pienikokoisia.

Yritin tätä nyt uudemman kerran ja ainoa keksimäni laji johon skopia sopii on kääpiöjauhosieni. Laji on kyllä tuttu mutta tälläistä täysin pleurotoidia taikka jalatonta versiota en ole koskaan nähnyt ja kasvupaikkakin aika outo kun tämä on typpipaikka. Näytti kasvavan lähinnä ureaa tirisevällä puusilpulla.

Voisiko olla jotain muuta kuin kääpiöjauhosieni?

Funga Nordican Clitopilus-kaavasta löytyi Clitopilus scyphoides f. reductus. Jos tulkitsen tuntomerkkejä oikein, se voisi sopia. Aika vähän tästä tapauksesta kyllä löytyy tietoja internetistä.

Hei,

heltat siis alkavat saada väriä eli itiöt ovat vielä kesken kehityksen. Annat kovin niukasti tietoa. Oliko esim. sinkilöitä?

t: Marja

Kiitos avusta. Tuo Clitopilus scyphoides f. reductus tuntuisi parhaalta vaihtoehdolta. Täytyy koittaa saada tämäkin sekvensoitavaksi.