Ruostevinokas vai vinojauhosieni?

Kuvattu lehtipuun maaoksalta (mahdollisesti raita) Helsingin Viikissä 16.10.2018.

Ruostevinokkaita on lajifissä listattu aika monta eikä niitä pysty ilmeisesti erottamaan toisistaan makroperusteilla, paitsi haaparuostevinokkaan ja ehkä villaruosteen ja kuusiruosteen?

Maastossa näkee paljon näitä pieniä vaaleita vinokkaita. Panellus -suku ja siellä pikkuvinokas on omanlaisensa kun on valkoinen itiöpöly ja lakin kelmu irtoaa helposti eli on nyljettävissä. Crepidotukset tunnistaa kait periaatteessa ruskeasta itiöpölystään. Myös vinojauhosienen pitäisi kait olla maastossa tunnistettavissa kun itiöpöly on punertavaa. Ruostevinokkaista mainitaan myös useamman lajin kohdalla että heltan terät ovat valkokarvaiset, mutta en ole onnistunut löytämään kuvaa josta selviäisi mitä tämä terien karvaisuus käytännössä tarkoittaa. Sitten on vielä liituvinokas omassa suvussaan joka ei ole minulle tuttu.

Elikkä siis olen näitä pikku vinokkaita yrittänyt vähän saada jonninmoiseen järjestykseen. Ensimmäinen tavoite olisi saada ne sijoitettua oikeisiin sukuihin.

Kuvan vinokkaalla on punaruskea tai ruosteenruskea itiöpöly. Mielestäni väri vastaa sävyltään jauhosienen itiöpölyn väriä, mutta kyllähän tuoita ruskeaksikin voisi kutsua. Onko tämä siis Crepidotus vai Clitopilus ja jos on Crepidotus niin millä perusteilla tuon saa sukuun sijoitettua?

2 tykkäystä

Vinojauhosieni ei mielestäni tule kyseeseen, ruostevinokas, mutta lajia ei kannattane edes arvailla?

Kiitos Esko, mutta miksi vinojauhosieni ei tule kyseeseen?

Ongelmana tässä on että netistä löytyy hyvin vähän kuvaa lajista. Ainoa skoopattu jonka löysin on tämä ja siinäkin on epävarmuutta

Kuvissani itiöpölyn väri on myös aika lähellä jauhosientä

Siis en väitä että tämä on Clitopilus, yritän vain selvitellä tämän määritysperusteita. Ainoa yksiselitteinen? makromääritysperuste jonka olen löytänyt Crepidotus/Clitopilus on itiöpölyn väri ja sen perusteella olisi ennemmin Clitopilus?

Jos tästä vinojauhosienestä löytyy jostain varmuudella oikein määritettyjä kuvia tai hyvää makrokuvausta niin niistä olisi kyllä apua tässä. Ilmeisesti ei ole kovin yleinen tai mahdollisesti vaikea tapaus kun Velutipesilläkään ei ole lajista kuvia.

Perustin ajatukseni sienioppaan kuvaan ja tekstiin. En väitä olevani oikeassa!

1 tykkäys

Crepidotus kasvaa puulla, jauhosienistä vain C. hobsonii voi kasvaa puulla mutta se on hyvin pieni sieni.

Kiitos Bellissimo. Sienioppaassa kooksi kerrotan 0.5 - 1.5 cm, muualta olen löytänyt että ylärajana on mainittu 3 cm ja 3.5 cm. Näissä kuvissa varmaan myös hämää kun en muistanut kokoa mainita: 2:1 makrolla on kuvattu, koon puolesta nuo isoimmat voisivat olla luokkaa 2 cm, pienimmät sitten muutaman millin. Eli koko ei näissä ehkä sulje pois kumpaakaan vaihtoehtoa.

Sienioppaan luonnehdinnat itiöpölystä ovat tässä myös vähän hankalat kun Crepidotus = ruskea ja Clitopilus = punainen, mutta tässä itiöpöly on selkeästi punaruskeaa.

Vai pitäisikö tämä vain kirjata suosiosta Crepidotukseksi…

Hei,

Crepidotusten itiöväri vaihtelee runsaasti eri lajien välillä ja helttojen väri muuttuu paljon yhdessäkin lajissa itiöemän iän myötä. Kyllähän niissä punaisia ja oranssejakin sävyjä tapaa.

Marja

1 tykkäys

Kiitos Marja, tämä oli hyödyllinen tieto! Eri lähteissä toistetaan Crepidotuksista “spore brint brown”. Kovasti etsin tätä tietoa punertavuudesta mutta tuon ruskean lisäksi löysin vain yhden maininnan “yellowish brown” ja yhden maininnan “cinnamon brown”.

Ohops, luulin että vinojauhosieni on on jotain muuta. Nyt vasta huomaan, että se onkin hobsonii, menen aina aina sekaisin suomenkilisistä nimistä…

Itiöpölyn punainen väri on välillä vain lievästi punertava, selainen valju vispipuuron värinen, harmaan päin. Ja Crepidotuksissakin on vaihtelua. Esim. Crepidotus epibryus on joskus saanut oman sukunsa vain itiölaskeuman värin takia, enemmän okra kuin ruskea.

Hei,

muistin vielä tämän ketjun, kun kuvissani sattui silmiini tämä 10.2016 löytöni, joka oli helttapuoleltaan kaunein löytämäni Crepidotus:

En tosin enää muista, sainko määritetyksi ja jos, niin minkä lajiseksi…

Marja