Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Pieni kärsäkäs

määritys

#1

Keltaisessa hanhikissa (pensashanhikki?), Oulunsalo, elokuu 2017. Lähinnä vastaava netissä Anthonomus rubi, liekö se? Pituus 2-4 mm.

TT17235_6435-77


#2

Voi olla rubi, mutta A. brunnipennis pitäisi tsekata, etenkin kun sitä vois tulla juuri hanhikeilta. En pysty kuitenkaan paremmin perehtymättä asiaa varmentamaan suuntaan tai toiseen.


#3

Kiitos Juha! Tuo karvoitus viittaa rubiin?
Löysin saksalaisen sivun, jossa vertailtiin tätä ryhmää: http://www.coleo-net.de/coleo/texte/anthonomus.htm . Minusta lähinnä vastaa Anthonomus rubi -lajia. Esim. himmeä karva näkyy kuvissa. Riittäisköhän tämä varmistukseksi?


#4

Hmm…eihän tuossa sivustossa mainita mitään karvoituseroja?


#5

#19 Größer: 2,0-3,5 mm. Schwarz, durch feine weißliche Behaarung grau schimmernd…” . Sanakirjat väittävät, että ‘Behaarung’ = karvoitus. Brunnipennis lienee ainoa, joka on muuten samannäköinen, joten kannattanee verrata lähinnä siihen. Sen kohdalla karvoitusta ei mainita. Kuvissakin näkyy ero.


#6

Se, että karvoitusta ei mainita ei valitettavasti välttämättä tarkoita ettei sitä olisi. Karvainen-kalju -ero tuodaan yleensä selvästi kaavoissa esiin mikäli niin selvä ero on käytettävissä. Koetan katsoa tätä vielä kirjoistani ja mulla taitaa jossain olla brunnipennis-mallikin. Itse en oo sitä löytänyt. Koetan palata asiaan vielä, luultavasti sunnuntaina.


#7

Kiitos, Juha, tähänastisesta vaivannäöstäsi! On mielenkiintoista! Opin tässä paljon.


#8

Niin se määritys on kyllä todennäköisesti jo oikein, mutta koetan omaksikin opiksi vielä varmentaa


#9

Jaahas, Die Käfer Mitteleuropas, osa 11:sta ei ollutkaan lisäavuksi, koska siellä on vain sama teksti kuin nettikaavassakin. Enkä saanut malliakan helpolla tsekattavaksi. Mennään rubilla kunnes toisin todistetaan :slight_smile:


#10

Kiitos, Juha!