Kääpälaji - rannan haavikossa (Määritys Sitkokääpä (Antrodiella pallescens) Näyte Oulu, Det Matti Kulju.)

Hei!

Tämän käävän kuvasin haavan maapuulta kesällä 2017. Laji on minulle hieman outo, joten kysyn mielipidettänne arvoisat foorumilaiset! Mikä laji olisi kysymyksessä? Malto pehmeää, väritykseltään kellanvalkoista. Erityistä tuoksua? Kasvoi vehmaassa rantalehdossa, kosken partaalla melko kosteassa paikassa. Itselleni on noussut ajatuksia, lähinnä i.e porrasmaisen kasvutavan takia poimukäävästä? Kuvattu 28.8.2017, jolloin kääpä oli jo ohittamassa parasta kasvuvaihettaan.
Poimukäävästä ei ole omakohtaisia kokemuksia! Toinen samannäköinen sitkokääpä on lähinnä koivunlaji. Esiintyy toki muillakin lehtipuilla.

Määritys Sitkokääpä (Antrodiella pallescens) Näyte Oulu, Det Matti Kulju. Rautalampi Ihalaiskylä.

Jos suljen silmäni yläkulmassa olevilta selviltä lakeilta voisi olla poimukääpä. Tai miksei Antrodia hyalina tai leucaena. Kaivoin esiin pari vuotta vanhan jutun, jossa raportoidaan Saksan ensimmäisestä A. hyalinasta, joka kasvoi sekin joen rannalla kaatuneilla haavoilla (tai poppeleilla), joten miksei… Mut ne lakit…

Edelliseen Bellissimon vastaukseen liittyen pieni kysymys jota en ymmärrä? Miksi lakit herättää ajatuksia?

Lakit on ongelma poimukäävän suhteen siksi, että sillä ei ole oikeita lakkeja. Itiöemässä on portaista muotoa, joka vähän näyttää lakilta, muttei ole. Tällä vaikuttaisi olevan ihan oikeat lakit. Jotenkin ajatukseni vie Antrodiella-sukuun, mutta tämä olisi skoopattava tapaus. Ei taida kuvasta selvitä.

1 tykkäys

Oliko tuo kuitenkin samaan tapaan pehmeä ja helposti lohkeava kuin Postia- / Oligoporus-ryhmän käävät? Antrodiat ja Antrodiellat ovat kai useimmiten selvästi kovempia. Ja varsinkin sitkokääpään adjektiivi “pehmeä” sopii kyllä aika huonosti.

Postia-käävistä tuli kuvan perusteella jotenkin mieleen ruskokääpä (Postia leucomallela). Se toki on havupuun laji. Mutta voisko tästä porukasta löytyä joku muu laji?

Postia-suku on kyllä ihan hyvä ajatus ja aloinkin miettimään niitä vaihtoehtoja. Silmä osui kirjassa ruunikääpään, P. rufescens, joka kyllä ulkonäöllisesti sopisi ja olisi myös pehmeä. Skooppaamalla se selviäisi.