Pieniä leppäkertun kotelosta [Hyppykiilupistiäinen, Homalotylus eytelweinii]

Leppäkertun kotelovaihe paljastuikin loisituksi. Keräysaika loppusyksy, vaikutti vain kuivuneen. Olin heittämässä roskiin, niin rasiasta paljastui pari tällaista kuivunutta, nyt talvella kuoriutunutta ja vähän kärsinyttä rassukkaa. Löytyisikö edes sukua:

Moi, jollain tavalla muistuttaa mielestäni Encyrtinae hyppykiilupistiäisiä (n. 200) lajia loisivat lähinnä ainakin kirvoilla, jotka taas pirkon ravintoa, tämä taas tälläinen arvaus.
T:Jyri

1 Like

Moi taas, innostuin tutkimaan asiaa löysin suvun Homalotylus, suvussa 2 lajia, Homalotylus eytelweinii lajista paremmin kuvia netissä.
T:Jyri

1 Like

Kiitos!

Kyllähän hyvin vahvasti vaikuttaa tuolta! Googlettelun perusteella H. flaminius loisii pienemmillä pirkoilla. Eytelweinii ilmeisesti isommilla. Kummastakin lajista on julkaistu tieto Suomesta, mutta havaintoja laji.fi:ssä ei ole. Kummankin uhanalaisuus Suomessa on myös jätetty arvioimatta 2019.

Ei taida silti olla mitenkään harvinainen? Näin pienet jäävät varmaankin aika vähälle huomiolle.

Valitettavasti vain perhosissa taitaa kartat näyttää suurin piirtein oikein, johtuen isoista harrastajamääristä, jolloin myös havaintojen ilmoittajia on enemmän, muissa lajiryhmissä usein on ehkä muutamia havaintoja, mutta pääosa havainnoista lienevät jossain tutkijoiden arkistoissa, josta toivottavasti joskus löytävät tiensä myös kartoille, taisin tästä asiasta mainita jo aiemminkin.
T:Jyri