Pikku Marginatae

Taas jäin puoleksi päiväksi kiinni yhteen sieneen, vaikka oli aivan muita suunnitelmia. Tämä on pikku risakas, lakki 30 mm asti, (kellan- tai punaisen)ruskea, rim(ul)oosi; jalka max 42x3, valkoinen, aavistuksen ruskettuu iän myötä ja kuivuessaan tummuu harmaanruskeaksi, kystideja tyvelle asti, tyvellä paksunnos. Todennäköinen isäntä on haapa, myös pikku raita parin metrin päästä ja kaikki muut puulajit yli 15 m päästä. Kasvupaikka on tuore niittymäinen paikka puutarhassa, jossa on kaksi kertaa leikattu nurmea kesän mittaan.

Muhkura-itiöinen, itiöt 8,5-11 x 6,5-9, keskim 9,4x7,4, Qav=1,28. Pleurokystidit enimmäkseen 55-74 x 15-23; kaulokystidit melkein samanlaiset 55-75 x 17-24; osa keilokystideistä kellanruskealla sisällöllä, muuten ei juuri kellerry KOH:ssa.

FN johtaa I. mixtilikseen mikä ei voi pitää paikkansa, mm. jalan tummeneminen kuivuessaan sulkee sen pois. Seuraavaksi FN antaa “I. pratervisa (incl. I. xanthomelas)”. I. praetervisa ei ole enää entisensä, se ei löydy Pohjois-Euroopasta. Yritin sovittaa I. phaeocystidiosa mutta ei sekään käy, ja sitä paisti se on tunturilaji tai ainakin pohjoinen. Sitten tulee I. xanthomelas, I. krieglsteineri, I. villosa ja I. flavobrunnescens mutta aina joku ongelma.


Näin sanottiin 2015: “Preliminary molecular data obtained from a rather large number of collections within subsection Praetervisae s. Bon by Esteve-Raventós et al. (pending for publication), suggest that there are still many undescribed species in this group, and that many taxa are still poorly known or wrongly interpreted.” Näyttää siltä, että täytyy odottaa että E-R täyttää lupauksensa ja julkaisee - ellei kellään ole parempia ehdotuksia. Onko niitä?

Tämä löytyi taas vähän matkan päästä ja nyt ainut mahdollinen kumppani on haapa. Monen sadekuuroisen päivän jälkeen väri on selvästi (puna)ruskea. Kaulkokystidit ovat hieman pidemmät, sataan asti, muuten ihan samalainen.