Pikkuruinen lipputangolla [Pteromalidae sp. -hohtokiilupistiäinen]

Tämä todellakin oli vain noin 3 mm pituinen ilman tuntosarvia.Vilisti niin vikkelästi, että kuvatarkkuus kärsi vauhdista. Liitän mukaan kolme eri kuvaa, sillä jokaisessa jokin kohta näkyy parhaiten. Koska sadepäivänä kuvasaalis jäi vain tähän yhteen, niin oli aikaa ja intoa yrittää selvittää tämän mahdollista lajia omatoimisesti. Siipien ja tuntosarvien perusteella päädyin heimoon Eulophidae (hentokiilupistiäiset). Jos olen oikeassa, niin siihenhän tämä varmaan jääkin asiantuntijoiden mielestä. Ja olkoon niin. Heitän kuitenkin ehdotuksenani mielestäni mahdollisen lajin Pnigalio epilobii. :roll_eyes: Laji.fi:stä löytyi Malisen Pekan kuvia niistä - tosin vähän kärsineen näköisiä :wink: - mutta paljon samoja piirteitä. Jospa Pekka joutaisi näitä kuviani vähän katselemaan… Naaras tämä taitaa tuntosarvien perusteella olla.
Joensuun Kiihtelysvaara 7.7.2023

Tämä on toivotonta Chalcidoidea porukkaa, joita ei lajilleen saa ilman mikroskooppia! Lajeja Suomessa on n. 1300 ja koko ajan löytyy niin maalle kuin tieteelle uusia lajeja. Suomessa näitä ei tunne kuin pari kolme henkilöä!

Kiitos, Pekka! Arvasin tuon… Kysynpä vielä kuitenkin, täytyykö minun sinun mielestäsi kirjata otsikkoon yläheimo Chalcidoidea mukaan sp.:llä vai voinko käyttää Eulophidae sp.:tä? :thinking:

Paree laittaa Chalcidoidea, ellei joku varmista tarkemmin. Ite en näistä juuri mitään tiedä jos senkään vertaa :joy:

Saisi se kotimainen pistiäiskirja pikku hiljaa ilmestyä! Siinä pitäisi oleman heimokaavat mukana.

1 Like

Vaikea sanoa kuvasta, mutta mielestäni tämä on vanhaa Pteromalidae-heimoa, joka tosin nykyään on pilkottu useaan osaan. En tunne ryhmää tarkemmin.

Kiitos osallistumisesta, Juuso! Olet alan asiantuntija, joten muutan otsikon. Vaikeaa on määritys kuvien perusteella useilla lajeilla… toisilla vähän helpompaa. :roll_eyes: Tavallisena amatöörinä en näistä pienistä vihreistä pysty silmämääräisesti mitään eroa näkemään!