Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Pilkkasiiven yöllinen muuttoääni?

Olavi Hilden totesi jo Pohjolan linnut värikuvin teoksessa, että “koiraan ainoa ääni on soidinaikana kuuluva lyhyt dog dog kuin napauttaisi vasaralla lankkua,sekin varsin vähän huomiota herättävä. Naaraan ääni on kumeastiväräjävä hrroo”. Yöllä muuttavista parvista ei yleisen tiedon mukaan kuulune mitään, varsinkaan jos samaan aikaan on mustalintuja ja alleja muuttamassa. Tiirassa on vain pari yömuuttohavaintoa pilkkasiivestä, mutta määrityksen perustetta ilmoittaja ei kerro kysyttäessäkään. Mikä käsitys asiantuntijoilla on asiasta. Voiko yömuutolla olevia pilkkasiipiä tunnistaa äänestä?

Kaveri väitti yöllä muuttavan pilkkasiiven äänen kuulleensa. Samana yönä meni runsaasti mustalintuja.
Xeno-cantosta löytynee ääniä:
https://www.xeno-canto.org/

Minkähänlainen kaverin kuulema ääni oli ja mihin määritys perustuu? Xeno-cantossa on yksi Virossa äänitetty ja sen pilkkasiipi-ääntä mustalintujen seasta on epäilty.

Olisiko kyse mustalintunaaraan äänestä? Kuuluu esim. tässä: http://tarsiger.com/mp3/jawetus/melnig1.mp3

Virolahdella 44 keväänä arktista muuttoa, arktikaa, seuranneena en muista koskaan kuulleeni muuttavista pilkkasiipiparvista mitään ääntä.

Olavi Hildenkin totesi aikanaan että pilkkasiipi ei ääntele ollenkaan yöllisellä muutolla vaikka joku on muuta väittänytkin joskus.