Törmäsin Pyhäjärven rannalla tuoksuvalmuskaa etsiessäni hämmentävään näkyyn: ilmeiseen silkkivalmuskaan.
Hämmentävään siksi että Suomessa pohjoisin havainto Jyväskylästä.
Kasvuympäristökään ei näytä ensimulkaisulla oikealta: karu hiekkainen mäntypainotteinen rantarinne, kun silkkivalmuskan mainitaan lähinnä kasvavan tammilehdoissa.
Kuitenkin: se näyttää silkkivalmuskalta, se tuoksuu silkkivalmuskalta (vahva jauhoinen tuoksu) ja se maistuu silkkivalmuskalta (mieto maku).
Meinasin vain kirjata selvän havainnon ja huomasin nuo outoudet kasvuympäristöstä vasta jälkikäteen lukiessa tai olisin ottanut enemmänkin kuvia ja ehkä näytteenkin vaikka olen kaukana kotoa, mutta oli kauttaaltaan valkoinen paitsi aavistuksen kerman väriä lakin keskellä.
Norjassa silkkivalmuskaa näyttää olevan havaittu ihan pohjoisimman Lapin korkeudella. Lisäksi englanniksi siitä löytyi maininta: " and rarely sand dunes on sandy mildly acidic soils."
Olisiko siis kyseessä sekundaarinen bioomi? Vastaavaan törmännyt kotikunnilla märässä kuusimetsässä satoisena kasvavalla viiruvalmuskalla jonka pitäisi kasvaa hiekkaisessa männikössä, ja siitä myös mainitaan että kasvaa joskus myös rehevässä kuusimetsässä.
Muitakin ehdotuksia otetaan vastaan - onko vielä jokin muukin valkoinen valmuska tai muu samannäköinen/makuinen/hajuinen sieni mikä tämä voisi olla…
Lisähuomiona paljon muitakin eri valmuskoja kasvoi samassa rinteessä - erilaisia ruskeita joihin en ole enempää aikaa hukuttanut, ja kaulusvalmuskaa (todennäköisesti tuoksuvalmuskaakin koska kasvaa samoilla paikoilla kaulusvalmuskan kanssa, mutta olin varmaan väärään aikaan liikkeellä).
Mielenkiintoinen tapaus. Pari ideaa tulee mieleen:
mietin, voisiko olla joko Leucopaxillus (esimerkiksi havuvalmukka, Leucopaxillus alboalutaceus) olla tällainen. Sillä pitäisi olla himmeän matta, ehkä nukkainen lakki, kun taas silkkivalmuskan lakki on ainakin kostealla säällä hiukan tahmea.
sitten hyvin arkipäiväinen vaihtoehto on nuori retikkavalmuska (Tricholoma stiparophyllum), jos lähellä on ollut koivuja. Sen perustuoksu ja -maku eivät toki ole jauhomaisia, mutta luettuani Tricholoma-kirjan kuvausta retikkavalmuskan mausta ja tuoksusta en pidä sitä ollenkaan mahdottomana. Tuo lakin pinta toisi ehkä myös eniten sen mieleen.
Hyviä ehdotuksia! Tällä oli kyllä ihan kauniin sileäpintainen ja värinen lakki, ainakin havuvalmukalla näyttäisi lakki olevan vähän tuollainen “nuhjuisen” näköinen päältä vähän kuin paria eri vahvuutta samaa maalia olisi läiskitty, jauhosieltä muistuttava. Rinne oli kuiva silloin niin en osaa tuntumasta sateella sanoa. Jalkakin näyttää hyvin valmuskamaiselta, mutta toki kun vain yksi yksilö löytyy niin vaikea sanoa oliko tämä se tyypillisin.
Retikkavalmuska kyllä parhaimmillaan hyvin saman näköinen niin olisi helppo selitys, mutta ei kyllä ollut yhtään retikkamainen haju, “jauhomainen” haju kuvauksena aina jää itselle vähän orvoksi mutta samantapainen neutraali haju oli kuin muissa sienissä mitä jauhomaisiksi kuvattu. Maku oli hyvin neutraali, ei tullut mitään kitkeryyttä tai katkeruutta mutta ei juuri makuakaan irronnut. Oliko kirjassa mainintaa tuosta mausta ja hajusta että paljon vaihtelua?
Myös valjuvalmuska Tricholoma boreosulphurescens näyttää esiintyvän pohjoisessa ja vaikka se on lähinnä kellertävä kuvista päätellen voi joskus lähes valkoisenakin esiintyä. En kuitenkaan löytänyt siitä kuvausta muista tunnusmerkeistä niin en osaa sanoa miten soveltuu.
EDIT: Jaa niin ja maasto oli todella puhtaasti mäntyrinnettä, jos jotain muita puita oli niin olivat jotain pieniä versoja jotka eivät pistäneet silmään.
Tässä siis lainaukset Christensenin ja Heilman-Clausenin Tricholoma-kirjasta, retikkavalmuskan kohdalta:
smell complex, mostly nauseating rancid with flowers-like to chemical components, similar to old kitchen waste or parsnip’
taste farinaceous to rancid, slightly acrid.
Ota tästä sitten selvää
Mutta joskus itse luonnossa olen havainnut että retikkavalmuskan tuoksu ei tule heti, vaan itiöemän pitää lämmetä. Tuoksut ja maut voivat olla hiukan arvaamattomia tuntomerkkeinä.
Foorumi on osaksi toteutettu VieKas LIFE -hankkeen osana (Finvasive LIFE, LIFE17 NAT/FI/000528).
Viekas on haitallisten vieraslajien kartoitukseen, torjuntaan ja tietoisuuden kasvattamiseen
keskittyvä hanke, joka on osittain rahoitettu EU Life-ympäristöohjelman tuella. Life
on Euroopan unionin rahoitusjärjestelmä, jonka tarkoituksena on kehittää yhteistä
ympäristöpolitiikkaa ja lainsäädäntöä
tukemalla luonnonsuojelu- ja ympäristöhankkeita eri puolilla Eurooppaa.