Valkoinen valmuska tms

Kokeilenpa, miten tämä foorumi toimii. Valmuska(?) kasvoi kuivahkolla kankaalla puhtaassa männikössä Rovaniemellä. Maku mieto ja aika voimakas epämiellyttävä haju, jolle en osaa sanoa vertailukohtaa. Itiöiden kooksi sain 6-7x4-4,5; keskiarvot 6,3x4,2. Kuvattaessa oli märkää.

Ainoa mikä mulla tulee mieleen on retikkavalmusta, Tricholoma stiparophyllum. Itiöiden mitat sopisivat ja haju sillä on epämiellyttävä. Kuitenkin se kaipaisi koivua lähelleen ja aika ravinteisista paikoista tykkää…

Siellä pohjoisessa on myös T. boreosulphurescens, joka kellertyy käsiteltäessä. Jos oli kalkkipaikka se voisi olla mahdollinen.

Oli puhdasta mäntymetsää. Muuten sopisi retikkahiipoksi.

Ei kellertynyt eikä käsittääkseni ole kalkkivaikutusta. Kuivan näytteen lakin keskiosa on muuttunut ruskeaksi.

Voisi olla jonkun sortin suopavalmuska. Jalan tyvi saisi olla pikkuisen juurehtiva (kuvassa ei kovin hyvin näy). Tiiviinä kimppuna kasvaminen sopii, itiökokokin aika hyvin. Ehkä hajukin.

Muistan, kun Vuokatin seitikkikongressissa Ilkan eteen tuotiin eteen hyvin nuoria valkoisia valmuskoja, ehdotettiin juustovalmuskaa. Suopavalmuskaksi ne tuomittiin.

Kun ekakerran haistoin, tuli suopavalmuskan haju mieleen, mutta enempi haistelu toi epäilyksen. Koska muuta todennäköisempää vaihtoehtoa ei löydy, tyydyn tähän. Tapauksesta jäi kismittämään, että tietopaikan matsutaket oli joku ennättänyt keräämään. Kiitos vastauksista.