Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Joku valmuska tai malikka

Kuvattu Helsingin Kivinokassa 13.11.2018.

Heltat ovat kolotyvisen oloiset, joka valmuskalle sopisi. Lähinnä tulee suopavalmuska mieleen, mutta en ihan sataprosenttisen varma ole. Myöhäinen ajankohta sopisi sille.

Kiitos Juuso. Heltat on tosiaan kolotyviset ja suopavalmuska monimuotoisena varmaan voi olla tällainenkin. Mietin kyllä k.o.lajia mutta en oikein löytänyt vastaavaa kuvaa.

1 tykkäys

Minusta se näyttää eniten joltain Lepistalta, mutta lajiehdotusta ei suoraan ole.

Ehkä L. irina olisi mahdollinen. Pitäisi päästä haistamaan. Joka tapauksessa tällä on lakin pinnassa sellaista kosteusmuuntuvuutta, että mielestäni ei ole Tricholoma.

Kiitos Outi. Tästä en nyt varmuudella muista haistoinko. Täytyy ensi syksynä (marraskuussa!) tarkastaa paikka ja tuoksu. Maastossa kiinnitti huomiota myös tuo selvärajainen kapea vaalea lakin reunus.

Joo, se on yksi indikaattori kuinka kosteusmuuntuvuus tässä näkyy, mutta ennen kaikkea se muuntuu liukuvan tasaisesti, mikä sopii Lepistoihin. Suopavalmuska on Tricholomaksi sileäpintainen ja suht tasaisehkosti vähän kosteusmuuntuvakin, mutta vaikka se on ryhmälaji ja siksi monimuotoinen, jotenkin tämä ei sovi siihen. Väritkin on jotenkin väärin, tältä puuttuu tunkkaiset sävyt, tämä on pehmeän beige.

Tuossa yksi kuva tummahkosta L. irinasta, joka on lähtenyt kuivumaan. Toki näistä netin kuvista joutuu aina miettimään onko oikein detattu:
http://www.pilzflora-ehingen.de/pilzflora/fotohtml/Lepista-irina0201.html

Toi ei kyllä ole hassumpi ehdotus. Koitin helttojen tiheyttä vähän vertailla ja saattaisi ehkä olla suopavalmuskalle vähän tiheät? Vaikka sekin tuntuu jonkin verran vaihtelevan.

Joo yleisesti ottaen suopavalmuskaryhmän sienillä esiintyy vähän kellertävyyttä heltoissa ja ovat keskimäärin harvemmat kuin vaikkapa juuri Lepista irinalla. Lepistoissakin on kyllä harvahelttaisempia lajeja kuten L. sordida, mikä tämä ei ole.