Pörrääjä sinipallo-ohdakkeessa [Lasioglossum sp., hietamehiläinen]

Koon (n. 8 mm) ja käytöksen perusteella ajattelin tätä katsellessani, että se on pikkupiehtarimehiläinen, vaan eipä ollutkaan. Olisi pitänyt olla musta, eikä raidallinen. Mikähän tämä sitten oli?
Joensuun Kiihtelysvaara 16.8.2019

Tämä on hietamehiläisnaaras (Lasioglossum), todennäköisesti L. albipes tai L. calceatum.

Juho, jälleen suuret kiitokset sinulle! Tutustuin nyt lähemmin näihin valkohieta- ja törmähietamehiläisnaaraisiin ja toden totta: Mistä ihmeestä ne voisikaan kuvien perusteella erottaa toisistaan! Koiraat ovat eri näköisiä kuin naaraat, mutta niidenkin kohdalla lajeissa keskenään sama tilanne.

Valkohietamehiläisen ja törmähietamehiläisen erottaminen toisistaan on vaikeaa erityisesti naaraiden osalta. Tuntomerkkejä löytyy mm. tauksen (propodeum) pintarakenteesta. Koiraat ovat helpompia, sillä valkohietamehiläisellä takaruumis on yleensä laajalti punainen, kun taas törmähietamehiläisellä se on enimmäkseen musta. Ylähuuli on myös lajeilla eri värinen (valkohietamehiläisellä keltainen ja törmhietamehiläisellä musta).

Annoit vielä lisätietoa, mistä olen iloinen. Palaan usein näihin tällaisiin selityksiin, joita ei ole helppo löytää netistä. Toivottavasti muillekin foorumilaisille tästä on apua. :slightly_smiling_face: