Punaista risuilla, pinta kuin punaloisikalla [Hypomyces rosellus vai Trichoderma parmastoi?]

Tämän päivän löytö. Joksikin orvakaksi katsoin ensiksi, mutta pintarakenne olikin oudompi. Isoin oli useamman sentin pitkä, noin sentin levyisenä kaistaleena pienillä risuilla. Voisiko olla jokin nystypielus, Trichoderma?

Näyttäisi rusoriesalta, Hypomyces rosellus.

1 Like

Kyllä se varmaan siihen sopii parhaiten :+1: Värisävy on vain laji.fi:n kuvissa hieman eri ja tuossa viimeisessä kuvassa on ehkä himpun verran tummemman punainen kuin oli livenä. Itse mallailin vähän viinipielukseksi (Trichoderma parmastoi) tai joksikin vastaavaksi. Siitäkään ei vain ole kuvia liiaksi.

Mutta näemmä näitäkin kannattaa syynätä tarkemmin.

No enpäs ollut kuullutkaan tuosta viinipieluksesta. Siitä löytyy kuvaus täältä (Fig. 61) nimellä Hypocrea parmastoi

Heitin tuon rusoriesan sen tarkemmin miettimättä. Netistä kyllä löytyy kuvia myös tuollaisista kuvasi sävyisistä rusoriesoista mutta en tiedä onko ne oikein määritetty. Ehkä Marja tai joku muu tuntee näitä paremmin.

1 Like

Inatissa tuli ehdotuksena, muttei tunnistuksena juurikin viinipielus. Tämän saksalaisen sivuston mukaan sen voi tosiaan sotkea rusoriesaan: Hypocrea parmastoi - August 2011 - Verein der Pilzfreunde Stuttgart e.V.

Tästä otin kyllä pienen näytteen, vielä tuoreena muutosten seuraamista varten.

Inatissa Söderholmin Unton mukaan ulkonäöllisesti voisi hyvinkin olla viinipielus, Sienilehdestä 4/2020 löytyy myös Unton artikkeli siitä. Tein KOH-testin tuorenäytteelle ja tutkin lainamikroskoopilla. Mitään värimuutoksia ei kuitenkaan tapahtunut missään ajassa.

Itiöt pitäisi oikeastaan tsekata, mutta koon määritys ei onnistu tuolla. Löytöpaikan ympäristöä kävin vielä tutkimassa tarkemmin, mutten löytänyt enempää mistään.