Punaviherikäs [Malachius aeneus]

Kolme vuotta sitten tapasin ensimmäiset punaviherikkäät ja sen jälkeen joka kesä niitä on löytynyt muutamia pihapiiristäni. Se kuuluu ryhmään viherkuoriaiset (Malachiidae). Tänä aamuna sain ihailla tätä yhtä kuoriaista taikinanmarjapensaassa ja iloitsin, kun onnistuin saamaan otoksia aiempaa erilaisemmista kuvakulmista. Siksi haluan jakaa iloni teidän kanssanne :blush: toivoen, että näistä saattaisi olla jollekulle hyötyä omassa tunnistuksessa.
Joensuun Kiihtelysvaara 8.6.2023

6 Likes

Moro , hienon näköinen otus. itseltä puuttuu tämä kovakuoriaislaji kuvakokoelmasta , vaikka kuvattuja lajeja on kertynyt ihan mukavasti. Kyselisin sinulta , koska olet tavannut samaa lajia useampana vuotena samalta paikalta. Oletko pannut merkille mikä kasvi vetää niitä puoleensa. Onko taikinamarjapensas ollut ehkä se. Tietenkin biotooppi pelkästään saattaa olla syynä. Olisi mukava saada vihjettä minkä kasvin ympäristöstä tätä voisi löytyä.

1 Like

Hienot kuvat Terttu olet saanut. En myöskään ole tavannut kyseistä lajia koskaan.
Näyttäisi olevan avoimien paikkojen laji, kedoilta ja niityiltä saattaa tavata, mutta tietoa tarkemmasta kasvimieltymyksestä en löytänyt minäkään.

1 Like

Hei, Jyrki ja Katriina! Innostuin itsekin tutkimaan vähän lisää, kun näin sateella tarjoutui siihen tilaisuus. UK Beetles -sivustolta löysin aika mukavasti tietoa. Aikuiset ovat kuulemma lyhytikäisiä - noin kolme viikkoa - ja kaiken kaikkiaan kausi kestää vain noin kuukauden. Laji.fi -sivuston ja omien kokemusteni mukaan se on kesäkuu. Minä olen havainnut punaviherikkäitä tavanomaisessa pihapiirin biotoopissa eri kukkivilla kasveilla. UK Beetles kertoo, että ne viihtyvät mm. viljelymaiden liepeillä ja paikoissa, joissa on kukkivia kasveja, esim. leinikkejä ja ristikukkaisia kasveja. Ne syövät siitepölyä, mutta myös kasveilla liikkuvia pieniä hyönteisiä ja toukkia. Ne ovat aktiivisia kirkkaalla auringonpaisteella. Toukat viihtyvät maatuvan puuaineksen ja kuorien alla kesäajan, talvehtivat ja koteloituvat keväällä. Englannissa punaviherikkäät ovat selvästi harvinaistuneet viljelytapojen muutosten ym. seurauksena. Sama saattaa olla meilläkin täällä Suomessa. :thinking: Pitäisi antaa tienvierien kukkia luonnonvaraisena, eikä oitis niittää kaikkia alas! :heart_eyes:

Kiitos kun jaksoit kaivaa tietoa lisää. Ilmeisesti avointenpaikkojen umpeen kasvu on näiden uhka. Ennen kun oli laidunnusta enemmän, niin oli myös elinpaikkojakin. Eli kukkivia niittyjä nyt koluamaan, josko löytäisi näitä harvinaisuuksia

Niin… ja kesäkuun aikana! :kissing_heart:

Itse olen nähnyt näitä lähinnä syksyisin, kaiken näköisillä rannoilla, ekat havaitsin aikoinaan ruovikoista

Kiitos infosta. Täytyy vaan liikkua maastossa , niin ehkä tähänkin lajiin törmää joskus.

En ole ikinä nähnyt näitä kesällä, mutta on loka ja jopa marraskuussakin liikkeellä, löytyi jopa yyterin dyyneiltä, myös riitsaranlahdella ainakin,

Sekoitatkohan nyt heloviherikkääseen, joka esiintyy syksystä?

Noloa, näin kävi