Punertava "ketunleipä", käenkaali (Oxalis acetosella)

Luhanka, Tammijärvi
29052022
Valkoisia nämä yleensä ovat. Kuinka yleisiä ovat nämä vaalean punertavat/lilat? Parin kolmen neliön alalla näitä ja muutoin alueella “normaaleja” valkoisia.

Voisin yrittää vastata näin kansalaistieteen / kasviharrastelijan näkökulmasta: Oxalis acetosella var. rosea ei kuulu Suomessa viralliseen taksonomiaan (laji.fi / kasviatlas.fi), joten siitä ei kerry kansalaisten tai botanistien tuottamia havaintoja. Monella muullakin kukkivan kasvin variantilla on sama tilanne. Kaupalliset kasvattajat käyttävät tätä var rosea -lisänimeä, mutta en ole ihan varma, ovatko myytävät taimet puhtaasti O. acetoselloja tai säilyykö kukan punerrus miten hyvin siemenkylvettynä.

Täällä pääkaupunkiseudulla pinkki/vaaleanpunakukkainen ketunleipä on melko harvinainen, mutta ei superharvinaisuus: sitä voi löytää pienialaisina kasvustoina historiallisen ajan kartano- ja huvila-asutusympäristöissä vanhoista pihapiireistä ja niiden lähellä olevista lehdoista. Olen epäillyt, että pinkkiä varianttia on tarkoituksella siirretty pihoille ja puistoihin koristekasviksi, koska se leviää kasvullisesti / kasvustoja voi siirtää jakamalla.

Yleisyys selviäisi vain antamalla tälle muunnokselle virallinen latinankielinen nimi.

1 Like