Parainen, keskusta 24.2.2025
Kohtuu paljon taimia joissa punaiset oksat, tuntui erikoiselta. Kertokaas tietävämmät mitä puita ovat. Kanukoita eivät ole vaan puumaisia. Lehtiä oli montaa sorttia alla
Parainen, keskusta 24.2.2025
Kohtuu paljon taimia joissa punaiset oksat, tuntui erikoiselta. Kertokaas tietävämmät mitä puita ovat. Kanukoita eivät ole vaan puumaisia. Lehtiä oli montaa sorttia alla
Olisikohan nämä punapajuja.[Punapaju - Salix purpurea]. Luultavasti viljelykasveista levinneet luontoon?
Maassa olevissa lehdissä näkyy myös pajun lehtiä. Enkä kyllä äkkiseltään keksi mitään noin selvästi punertavaa kotimaisten joukosta.
Voisiko olla metsälehmus? Maassa on myös lehmuksenlehtiä ja silmut muistuttavat metsälehmusta, se voi villiintyä isoiksi kasvustoiksi.
Silmuissa on kyllä samaa näköä lehmuksen kanssa. Pajuilla ei ehkä taida olla noin pyöreäpäiset silmut.
Lehmus oli yksi iNaturalistin ehdotuksista ja joku käyttäjä siellä ehdottikin sitä mutta perui määrityksensä
Mietin että voiko kalkkilaskeuma vaikuttaa johonkin lajiin noin että oksat punertuu, tuossa on iso kalkkilouhos vieressä
Voi olla mikä vaan ulkomaanlaji kyllä myös kun asutusta ollut lähellä pitkään
Tuon toisen kuvan silmut ja oksien haarominen muistuttavat kyllä kovasti metsälehmusta(vanhalta nimeltänsä niinipuu). “Lehmuksen vuosikasvannaiset ja silmut ovat punaiset tai vihertävän ruskeat” Lainaus: Martat.
Eli taitaa olla lehmus. Kesällä lehdet ainakin voisivat varmistaa.
Kyllä nuo ovat metsälehmuksen taimia. [Metsälehmus - Tilia cordata]
Tilia cordata “Winter orange” haulla löytyy samantyyppisiä. Lienee siis jalostettu muoto joka leviää tuolla itsekseen(?) Jostain pihaan aikanaan istutetusta tms.
Jalostetut muodot ei leviä tuolla tavoin. Metsälehmus leviää juurivesoista, ihan isoiksikin kasvustoiksi helposti.
Olisikohan korallikanukan varsia, ainakin viimeisessä kuvassa näyttäisivät minusta siltä.
Ei ne kanukoita olleet, vaikka se ajatus itswlläkin ekana tuli mieleen kun punaista hohtavat puskat näin
Ekassa kuvassa näkyy paremmin puumainen runko
Pälkäne 7.3.2025. Otin tänään pari kuvaa tonttimme rajalla olevista vanhojen metsälehmusten juurivesoista. Ainakaan nämä kannosta vesovat vuosikasvannaiset eivät punerra(vain silmut punertaa). Joten onko sittenkin laji jokin muu kuin metsälehmus? Vai punertaako vain siemenistä levinneet vesat, eikä vanhojen puiden juurivesat?
Omaan silmään ap:n neljännessä kuvassa näkyy metsälehmuksen kukinnon siipimäisiä ylälehtiä (pitkät suikeat lehdet, joissa vahva keskisuoni), mikä viittaisi metsälehmuksen ainakin kasvavan alueella. ”Metsälehmus voi levitä myös juurivesojen avulla laajoiksi kloonikasvustoiksi.” (Laji.fi). Tuo taimien punertavuus on kyllä itselleni uusi juttu, täytyy pitää silmät auki kun tulee metsälehmuksia vastaan.
Edit: lisäyksenä pohdintaa. Yleensä tapaamani metsälehmukset ovat kasvaneet varjoisan metsän suojassa, harvoin noin avoimella paikalla kuin kuvissa. Aloin pohtimaan voisiko tuo avoimuus vaikuttaa nuorien kasvustojen punertavuuteen.
Foorumi on osaksi toteutettu VieKas LIFE -hankkeen osana (Finvasive LIFE, LIFE17 NAT/FI/000528). Viekas on haitallisten vieraslajien kartoitukseen, torjuntaan ja tietoisuuden kasvattamiseen keskittyvä hanke, joka on osittain rahoitettu EU Life-ympäristöohjelman tuella. Life on Euroopan unionin rahoitusjärjestelmä, jonka tarkoituksena on kehittää yhteistä ympäristöpolitiikkaa ja lainsäädäntöä tukemalla luonnonsuojelu- ja ympäristöhankkeita eri puolilla Eurooppaa.