Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Punainen tattilaji?

Hei kaikille!

Tänään kuvasin Rautalammilta omassa pihassa tattia, jota on kasvanut paikalla jo ainakin kolmena vuotena. V. 2020 sitä ei näkynyt, mutta nyt taas sitä esiintyy runsaana vehmaassa järvenrannan lehdossa. Itse olen päätynyt ruututatin tai valeruututatin kannalle. Toki voi silti olla jotain muutakin itselleni tuntematonta tattilajia. Värit ja habitus selvinnee hyvin kuvista, jotka liitt.

Tutkiskelin tätä tattilajia ja tulin siihen tulokseen kirjallisuustietojen ja kuvia vertailemalla, että kyseessä on punaruututatti (Xerocomellus fennicus)

Tuo on hieman erikoisen näköinen kun lakki ei ole yhtään halkeillut ja punainen on noin tummaa. Periaatteessa tuonoloisia olisi kaksi lajia, punaruututatti (Xerocomellus fennicus) ja punatatti (Hortiboletus rubellus). Niiden erottaminen vaatisi sienen halkaisun ja värireaktioiden katsomisen. Lajeilla on myös erilainen ekologia elikkä mitähän puita siinä vieressä kasvoi?

Tämä on kyllä hieman retorista koska punatatin löytyminen Pohjois-Savosta olisi kovasti yllättävää. Laji.fistä ei tästä saa oikeaa kuvaa koska punaruututattia kutsuttiin ennen punatatiksi ja siksi punaruututatteja on ilmoitettu runsaasti lajiin punatatti.

Mutta jos kiinnostaa niin halkaisukuva heti ja 5 minsan jälkeen ja lähikuva vielä halkaisupinnasta jalan tyvellä auttaisi. Punatatti on kyllä tammi/lehmus -biotoopin sieniä eli jos pihallasi ei näitä kasva on kuvassa aika lailla varmasti juuri tuo ehdottamasi X. fennicus.