Ravukki, mutta mikä [Ei pysty määrittämään]

Kuvasin lauhahiipijää puna-apilan kukassa. Kuvia tietsikalla katsoessani hokasin vasta, että kukassa olikin peto vaanimassa. Ravukki ja muistuttaa eniten Xysticus ulmia, mutta ei ihan kuvio natsaa. Pää ei ole näkyvissä, mutta pystyisikö joku tunnistamaan?


Tässä kuvassa myös lauhahiipijä:

Onko Xysticus ulmi?

Nämä ravukit ei aina kuvista taivu lajilleen. Mielestäni ei ole ulmi. Kuvio ei täsmää.
Niityillä hyvin yleinen laji on Xysticus cristatus, mutta en osaa sanoa onko tämä se.

Kiitos yrityksestä :slight_smile:
Tässä pikkuhiljaa alkaa aloittelevana foorumissa kyselijänä hahmottua mitä minkäkin lajin kohdalla pitää katsoa ja mistä kuvia ensi kesänä ottaa. Onko koskaan tehty luetteloa tuntomerkeistä, jotka ainakin pitäisi kuvasta kunkin lajin tai lajiryhmän kohdalla saada kuvattua, jotta voisi edes yrittää kuvasta tunnistusta?

Kuvista tunnistelu on usein vaikea tai mahdoton juttu. Monella lajilla on vähintään se samannäköinen lajipari tai esimerkiksi 3-5 samanlaista lajia. Sitten kun mennään tiettyihin ryhmiin kuten vaikka riippuhämähäkit, ahmaspistiäiset, lyhytsiipiset jne ollaan jo syvällä suossa. Noissa ryhmissä kun voi olla satoja samannäköisiä lajeja ja vieläpä eri suvuissa/alaheimoissa. Se on hyväksyttävä että monet valokuvatut lajit jäävät määrittämättä. Mikroskopia on usein se määritystapa ja se kysyy jo aika kovaa asiantuntemusta. Sen verran harrastava kuvaaja voi kuitenkin tehdä, että koittaa ottaa monta kuvaa ja eri kuvakulmista. Ainakin edestä, sivusta ja päältä olisi hyvä saada kuva. Lajeilla voi olla erottavana tuntomerkkinä esimerkiksi tuntosarvissa jaokkeiden määrä/väri, raajojen värit/raidat, selän tai vatsan kuviot, naamakuvio jne. Hämähäkeistä jos erikseen puhutaan, niin useimmat lajit, etenkin pienikokoiset mutta jossain määrin myös suuremmat vaativat sen mikroskopian. Jos hommaan hurahtaa kannattaa alkaa haalimaan hyvää määrityskirjallisuutta. Suomessa on tehty paljon hyviä erikoiskirjoja ja lisää tulee koko ajan. Englanninkielisiä kirjoja löytyy vielä paljon enemmän. Niitä voi myös kirjastoista käydä lainaamassa. Monesta hyvästä kirjasta on painokset loppuunmyyty. Netistä löytyy myös paljon tietoa mutta se on hyvin vaikeaa löytää, yksi artikkeli siellä ja toinen täällä. Pitää rajata hakua ja tietää tarkemmin mitä on etsimässä. Osa jutuista voi olla myös maksumuurin takana.

Kiitos vastauksesta. Tämä kaikki on hyvä tietää, koska ei ole itsellä koulutusta tältä puolelta. Tieto ja tiedonhaku ovat alaani, joten sitä osaan tehdä. Aika pitkälle aloittelijana pääsin monenkin lajin tunnistamisessa ja kun tuli seinä vastaan aloin etsiä lisätietoa ja löysin tieni tälle foorumille. Tosin nyt, kun kerroit, että samannäköisiä lajeja on olemassa, täytyy varovaisemmin tehdä omia tunnistuskirjauksia ja kysyä tarvittaessa täältä apuja.