Riesa kärpässienellä

Onko kärpässienillä oma riesansa? Lähistöllä oli riesaisia tatteja, voiko tatinriesa levitä kärpässieniin? Karhula 24.9.

Kärpässienille löytyy oma riesa, Hypomyces hyalinus (Amanita mold). Laji löytyy Ruotsin listoilta, mutta ei Suomen. Netin kuvamatskuun vertailemalla tuo näyttää samanoloiselta, mutta en tiedä voisiko joku muu riesamme loisia myös kärpässieniä.

Skooppaamalla voisi päästä eteenpäin: Microscopic Features: Spores 15-20 x 4.5-6.5 µ; spindle-shaped; warty; septate (with a separating wall).

1 tykkäys

Voisin kuvitella, että tuossa on Henrin ehdottama Hypomyces hyalinus, koska olen näkevinäni valkoisen joukossa lievää punerrusta.

Törmäsin itse tänään ensimmäistä kertaa kyseiseen lajiin, joka kasvoi rusokärpässienellä. H. hyalinus on alussa valkea, mutta muuttuu vaaleanpunasävyiseksi vanhetessaan. Tuo vaaleanpunaisuus näkyy kuvissani hyvin etenkin ruson jalassa ja heikommin sen lakissa. Pikaisesti googletettuna juuri rusokärpässieni näyttäisi olevan sen pääisäntä, vaikka se kasvaa myös muilla kärpässienillä.