Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Ristilukki ?

Onko tämä jokin ristilukki? On minusta oudon värinen verraten aiemmin ja myöhemmin tapaamiini. Kuvattu Heinolassa elokuun puolivälin tienoilla. Huono kuva, kun kohde yritti piilotella varjossa. Ilmeisesti “kutonut” itselleen lehtiluolan.

Ristilukki on nimenä yksiselitteisen huono, vaikka se puhekieleen onkin pesiytynyt. Lukit (lahko Opiliones) kun ovat aivan eri eläimia kuin kuvassa näkyvä ristihämähäkkeihin (lahko Araneae, heimo Araneidae) kuuluva laji. Lukeilla on pitkät, rihmamaiset jalat ja yksiosainen ruumis, kun hämähäkeillä on kaksiosainen ruumis ja pääosin tukevammat jalat (poikkeuksia jalkojen suhteen löytyy, mm. isovaaksikki, Pholcus phalangioides, mutta ruumis on aina kaksiosainen).

Kuvassa on marmoristikki (Araneus marmoreus), täysikasvuinen naaras. :slight_smile:

Kiitos Harry tyhjentävästä selityksestä. Sitä on meikäläinen mennyt näillä “kansanviisauksilla” näissä asioissa. Metsälukki on ainakin minulle selkeästi lukki. Mutta mistä on tullut tuo ristilukki nimitys kansan keskuuteen?

Ainakin Sibelius on 1898 säveltänyt teoksen Laulu Ristilukista (Sången om krosspindeln) Kuningas Kristian II -näytelmään. En tiedä milloin se on suomennettu noin, enkä tiedä mikä on ollut syy sanan lukki käyttöön. Ehkä se on nopeampi käyttää ja istuu suuhun paremmin kuin hämähäkki? Kansan suussa moni sana muuntuu toiseksi, kun niitä tarpeeksi puhekielessä viljellään. Ehkä sen ajan kansalle riitti 8 jalkaa siihen, että “se on niitä lukkeja” tms. ja ristikuvio selässä selittää loput. :slight_smile:Löysin kauppakeskuksen seinästä ja yllätyin koosta. Oli pakko kuvata kun tämmöistä en ole ennen nähnyt. Ilmeisesti ristihämähäkki?

Kyllä on, tällä kertaa aitoristihämähäkki-naaras. Se on meillä yksi yleisimmistä lajeista.