Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Ryytiorakas – Phellodon tomentosus

Kuusiston kosteikkoisessa kuusimetsässä törmäsin tänään kauniiseen esiintymään sientä jonka arvelen orakkaaksi olemuksensa perusteella. Orakkaita selailemalla löytyi vyöhykeorakas joka kuulostaa varsin sopivalta, mutta jos on muita arvauksia niin sanokaa toki.

Kaunis ruskea-valkoinen lakki selvällä kuviolla. Jalallinen, lakit alle 5cm (mutta iästä ei tietoa niin tästä koosta ei välttämättä saa paljoa irti). Lakin alla valkoiset piikit. Kasvoi runsaana parin metrin alueella. Ehdin jo unohtaa että oliko tällä mitään hajua, mutta ei varmaan ainakaan kovin erottuvaa.Tähän ehdottaisin ryytiorakasta. Vyöhykeorakas on kauttaaltaan tummempi ja kookkaampi.

1 Like

Ryytiorakkaaalta näyttää…

1 Like

Orakkaat kannattaa halkaista että näkee mallon ja myös jalan tyven värin. Samaten kannattaa haistella tarkasti koska parilla lajilla on selkeät ominaishajunsa. En nyt ole aivan varma mutta kuvasi tuovat mieleeni ryytiorakkaan. Lajille on tyypillistä että itiöemät muodostavat yhtenäisiä mattoja eli liittyvät lakin reunoista toisiinsa. Jos esiintymä on pieni niin sitten tämä ei ole niin selvää. Ehkä joku toinen vahvistaa taikka ehdottaa toista lajia.

edit. aika hitaasti näemmä näpytän kun jäin tässä selkeästi pronssille.

1 Like

Harvinaisen yksimielinen tuomio! Ja siltä tuo näyttää selvästi. Kiitos kaikille!

Hyvä huomio orakkaiden huomioinnista myös, pitää jatkossa tehdä (yleensä halkaisen muutenkin mutta oli näemmä tästä jäänyt).