Vyöhykeorakas (Hydnellum concrescens) ja samannäköiset lajit

Sateita ja sieniä odotellessa tehdään taas yksi nosto, eli lajiryhmä johon kannattaa ehkä kiinnittää huomiota. Vyöhykeorakas (Hydnellum concrescens) on laji josta on yli 200 havaintoa. Sen lähellä on kuitenkin muutama muu aika samannäköistä, paljon vähemmän havaittua lajia. Laji.fi:n listasta mainittakoon seuraavat:

  • Kurttuorakas (Hydnellum scrobiculatum)
  • Huopaorakas (Hydnellum cumulatum)
  • Hietaorakas (Hydnellum aff. concrescens)

Tyypillisestä poikkeavia vyöhykeorakkaita kannattaa siis pitää silmällä.

Joitakin lähteitä tähän ryhmään löytyy tästä:

  1. SMT:n artikkeli vuodelta 2009 esittelee tuon cumulatumin. Siinä mainitaan selkeänä erottavana tuntomerkkinä vyöhykeorakkaasta poikkeava voimakas tuoksu. Huopaorakkaan ei pitäisi myöskään olla samalla tavalla vyöhykkeinen. Kurttuorakkaan lajiarvoa vyöhykeorakkaasta erillisenä lajina tämä artikkeli ei pidä varmana.
  1. Tässä artikkelissa on Hydnellum-suvun fylogeniapuita. Ainakin nämä kolme lajia näyttävät menevän eri haaraan.
  1. Muutamia muita linkkejä:

https://www.mushroomexpert.com/hydnellum_concrescens.html

  1. Hietaorakkaasta (Hydnellum aff. concrescens) en löytänyt artikkeleita tai muita vastaavia lähteitä, mutta laji.fi- havaintojen ja niihin liitettyjen kuvien mukaan se näyttäisi olevan pohjoinen karujen hiekkakankaiden laji.

Mainittakoon vielä Nordic Macromycetes 3, joka mainitsee cumulatumille makroskooppiseksi erottavaksi tuntomerkiksi paksumman mallon ja vyöhykkeiden puuttumisen.

Sitten on vielä hyvä muistaa tavallinen ruosteorakas (Hydnellum ferrugineum) joka voi olla aika lailla näiden sienten näköinen. Silläkin on jossain määrin jauhomainen tuoksu.