Hydnum-suvun taksonomiaa

Hydnum-suvun taksonomiasta ei taida olla vielä erillistä ketjua. Laji.fi:ssähän on toistakymmentä mainittu toistakymmentä suvun lajia, mutta pääosa havainnoista keskittyy vain kolmeen lajiin (vaaleaorakas, rusko-orakas, simaorakas). Ainakaan itse en toistaiseksi ole edes yrittänyt määrittää muita lajeja.

Olen hiukan yrittänyt haeskella artikkeleita joissa näistä muista lajeista olisi kerrottu, ja niitä toki löytyy. Tässä joitakin linkkejä:

Karstenian juttu vuodelta 2006, johon on kuvattu simaorakas (H. umbilicatum) ja ryväsorakas (H. ellipsosporum) hieman sen jälkeen kun ne kuvattiin. En ole itse ihan varma onko tässä kuvattu tieto enää kaikilta osin ajan tasalla:

Juttu vuodelta 2012, jossa on kuvattu H. ovoidesporum sekä kuulasorakas (H. vesterholtii)

https://www.researchgate.net/publication/225286931_Two_new_species_of_Hydnum_with_ovoid_basidiospores_H_ovoideisporum_and_H_vesterholtii

Juttu vuodelta 2013, jossa on kuvattu tuhtirusko-orakas (H. magnorufescens)

https://www.researchgate.net/publication/256132542_Detecting_the_variability_of_Hydnum_ovoideisporum_Agaricomycetes_Cantharellales_on_the_basis_of_Italian_collections_and_H_Magnorufescens_sp_Nov

Artikkeli vuodelta 2018, jossa on pyritty kuvaamaan laajemmin Euroopan ja Pohjois-Amerikan Hydnum-lajistoa. Tässä kuvataan tieteelle vasko-orakas (H. jussii). Lisäksi tästä löytyy mm. vaaleaorakkaan (H. repandum s. str.) ja rusko-orakkaan (H. rufescens s. str.) kuvaukset sekä mesiorakkaan (H. melitosarx) kuvaus. Tässä on myös kaava joka ei kuitenkaan johda lajitasolle.

Artikkeli vuodelta 2022, jossa on kuvattu H. subalpinum ja samassa yhteydessä on kerrottu lumiorakkaasta (H. boreorepandum)

Artikkeli vuodelta 2022 jossa kuvataan Japanin Hydnum-lajistoa, mm. lumiorakas (H. boreorepandum) ja hunajaorakas (H. mulsicolor)

https://www.researchgate.net/publication/359833864_Systematic_revision_of_Hydnum_species_in_Japan

Täältä löytyy tuore kiinalainen artikkeli tältä vuodelta, jossa kuvataan kolme uutta lajia (ei meikäläisessä listassa) sekä myös tuo H. melitosarx.

Laji.fi:ssä mainituista taksoneista täysin hämärän peittoon jää kontuorakas (H. transatlanticum).

Aika hankalalta tämä porukka kyllä tuntuu, sen verran pienet ovat lajien väliset erot. Kun takautuvasti katsoo omia kuvia Hydnum-orakkaista, sieltä voi potentiaalisesti löytää hyvinkin useita eri lajeja. Varma määritys taitaa kyllä olla ilman sekvensointia useinkin mahdotonta. Lajitasolle menevä kaava toki auttaisi, jos sellaisen jostain löytäisi. Laajempi tämän ryhmän sekvensointi suomalaisista näytteistä olisi toki sekin mielenkiintoista, sitten voisi saada jotain käsitystä mitkä näistä ovat meillä yleisiä ja mitkä eivät. Onkohan joku muu yrittänyt saada näihin selvyyttä?

1 tykkäys

Olen näitä jonkin verran katsonut paremman tekemisen puuttuessa. Erot eivät ole isoja ja ilman mikroskooppia lienee turha yrittää. Skoopilla usein löydetään jokin lähin kandidaatti mutta yleensä jää epävarmuus. Aika vähän on keräyksiä monesta lajista, joten esim. itiökoon vaihteluväli ei voi olla kovin hyvin tiedossa. Itiömitat ovat koko porukan tärkein erottava tekijä.

Voden 2018 jutussa on sektiokaava joka auttaa hyvin eteenpäin. Lajikaavoja en tiedä kuin kaksi. Voihan niitä yrittää:

Onkohan kenelläkään tuota 2018 jutussa mainittua liitetiedostoa

A key to subgenera, sections, and subsections is provided
here, and a key to all currently known species is provided in
SUPPLEMENTARY FILE 2.